Радев: Има консенсус за нуждата от промяна в Изборния кодекс

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2021 в 17:00 2132 0

Има изразен сериозен консенсус за необходимостта от законови промени, регламентиращи начина на гласуване на карантинираните гласоподаватели, дистанционното гласуване по пощата на сънародниците ни зад граница в държави със сериозни ограничения предвид пандемията.

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на политическа партия МИР.

"Все още очакваме методиката за одитиране на машините за гласуване на предстоящите избори за Народно събрание, условията за съхранението на устройствата, транспортирането им и контрола след тяхното одитиране. Трябва да се гарантира правото на независими организации и експерти да имат достъп до сертифицирането и одита, защото така ще се увеличи прозрачността и доверието към машинното гласуване".

Разговорът, в който участва вицепрезидентът Илияна Йотова, се проведе в рамките на поредицата консултации за организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

От ПП МИР изразиха притеснения за навременната доставка на машините за вота. Те са категорични, че машинното гласуване е най-решителната стъпка за предотвратяване на фалшифицирането и подмяната на вота на българските граждани, но то трябва да бъде прозрачно и да се проведе национална информационна кампания.

"Разписаното в Изборния кодекс успоредно гласуване чрез машини и с хартиени бюлетини създава предпоставки управляващото мнозинство да всее хаос в целия изборен процес, да затруднят българските граждани, а в това число и членовете на секционните комисии", заяви Симеон Славчев – председател на партията.

От МИР се обявиха и против "монопола" на "Информационно обслужване" АД във връзка с обработката на резултатите от изборите. Партията предлага всички политически сили, които участват в изборите, да имат право да излъчат наблюдатели не само в ЦИК, но и в "Информационно обслужване".

Радев припомни, че с ветото си от октомври 2020 г. върху последните промени в Изборния кодекс е върнал за ново обсъждане измененията, регламентиращи комбинираното гласуване и отчитането на резултатите от машините, както и директното възлагане на компютърната обработка на данните от гласуването на едно търговското дружество. %Необходимо е ЦИК да изготвя функционално задание и техническа спецификация, които публично да се дискутират, преди да бъде възложено осъществяването на компютърната обработка на резултатите", заяви още държавният глава. 

По думите на Радев съгласие е постигнато за осигуряване на видео наблюдение от изборната администрация с директно излъчване по интернет в ЦИК и правото на членове на СИК, наблюдатели и застъпници да снимат със своите телефони и да излъчват в реално време процеса на отваряне на урните, броене на бюлетините и оформяне на протоколите.

Президентът посочи, че единодушие има и за необходимостта от промени в изборното законодателство, които да дадат повече възможности за конкурентна среда за всички партии в процеса на предизборната кампания, особено по отношение на медийното отразяване.

"Редно беше към настоящия момент вече да разполагаме със здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден, и който едновременно да защитава здравето на всички хора и участници в изборния процес, но и да не ограничава правата на членовете на СИК, наблюдатели и застъпници", заяви Радев.

Според него здравните власти трябва да предложат при какви параметри на заболеваемост каква предизборна кампания ще се провежда, като заедно с политическите субекти се разработят различни сценарии за организация на политическите мероприятия.

На срещата беше обсъден и въпросът за разширяване на възможностите за медийното отразяване на малките политически формации в националните медии и техните регионални станции.

От МИР предлагат освен видеонаблюдение на броенето на бюлетините, да има наблюдение и на целия изборен процес, като се гарантира тайната на вота. Партията настоява да се създаде възможност цялата информация, която се подава в ОИК, РИК и ЦИК, онлайн да може да се предоставя и на политическите формации, участващи във вота, което ще предотврати фалшификация на резултатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови