Радев и Вучич дават старт на българо-сръбската газова връзка у нас

OFFNews 01 февруари 2023 в 07:35 2054 2

Карта

Снимка Булгартрансгаз

Карта на българо-сръбската газова връзка

Започва строителството на българо-сръбската газова връзка у нас, която ще свързва Нови Искър и Ниш. Символично начало на строежа ще дадат президентите на България и на Сърбия Румен Радев и Александър Вучич. 

Първа копка на газовата връзка между двете държави беше направена на 1 февруари миналата година в Сърбия. Сега ще започне изграждането на българското трасе. 

Сред участниците в церемонията ще бъдат министрите на енергетиката на двете страни и Росен Христов и Дубравка Джедович, кактко и изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, уточняват от "Дондуков" 2. 

Държавният глава ще проведе и двустранна среща със сръбския си колега Александър Вучич.

Газопроводът е с обща дължина 170 километра като 67 от тях са в България. Капацитетът на тръбата, която ще може да пренася газ и в двете посоки е 1,8 млрд. кубични метра.

Цената на изграждането ѝ у нас е над 140 млн. лева. Част от сумата е осигурена от европейски програми. Изграждането на връзката се забави с повече от 11 години, а идеята за нейното реализиране е от 2009 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

01.02 2023 в 15:10

Вучич мое да е големо говедо, пряко и преносно, ма се е светнал вече, че ако се опитва, като шкембето Орбан, да седи на два стола, нема да падне между тях, а направо ще се надене на дедовия...

345

1

Джендо Джедев

01.02 2023 в 08:27

"Цената на изграждането ѝ у нас е над 140 млн. лева. Част от сумата е осигурена от европейски програми."

А сърбетата пискат против Европа... Ама нямат против да се облажат с кинти от там, а? Тия винаги са били по-византийци от византийците. Неслучайно навсякъде ги мразят.
 
X

Подкастът на OFFNews