Радев и още осем президенти осъдиха руските бомбардировки срещу украински градове

OFFNews 11 октомври 2022 в 11:30 2253 7

Румен Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Президентът Румен Радев и още осем държавни глави осъдиха масовите руски бомбени удари в украински градове, извършени през последните дни.

В съвместната декларация на лидерите от формата Б9 участват президентите на България, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Те призоваха за незабавното преустановяване на атаките срещу цивилни цели на територията на Украйна, които в съответствие с международното право се третират като военни престъпления.

Президентите определят заплахата за използване на ядрени оръжия от страна на Русия като "неприемлива" и потвърждават своя ангажимент към гарантиране на колективната си сигурност.

Ситуацията в Украйна ескалира след взрива и пожара на Кримския мост рано сутринта на 8 октомври. Тогава част от съоръжението, което свързва руския град Таман с украинския Крим, анексиран от Русия, рухна. Властите в анексирания Крим обвиниха Украйна, руският президент го нарече "терористичен акт", а в официалната версия за взривения камион Русия намеси и името на България: взривът бил поставен в палети с фолио в България. Българските власти се противопоставиха на опита страната ни да бъде замесена в случая и отрекоха да имаме нещо общо с него.

Кримският мост беше отворен четири години след руската анексия на Крим - през 2018 година. Лично Путин откри съоръжението на пищна церемония. Мостът е единствената връзка на нелегално анексирания Крим с Русия. От първите дни на необявената официално война, която Русия води от 24 февруари срещу Украйна, Киев обяви моста за легитимна военна цел. Повреденият мост е стратегически обект за Кремъл в тази война, тъй като позволява да се прехвърлят въоръжение и жива сила към военните бази на полуострова.

Дни след експлозията на моста руските сили започнаха да бомбардират цивилни в Украйна. Удари имаше включително срещу столицата Киев. Това провокира протести в европейски държави и предизвика остри реакции на най-високо политическо ниво.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

7

редовно четящ

11.10 2022 в 21:16

Лицемер!

10298

6

AntiZ

11.10 2022 в 19:52

На тоя да не му е паднал балкон на главата (по Георги Марков - "Да не ти падне балкон на главата")Винкел, да те бонбаНдират манафите от сточна гара, гз да ти бонбаНдират, неграмотна кухавелка!

-5489

5

Нещо за Израел и неговите бомбандировки над Пелвстина и Сирия? Саудитска Арабия и Йемен или осъждаме само когато ни е изгодно или деменцията ни каже?!?

12073

4

IvanofRumen

11.10 2022 в 13:42

Този не мога да го разбера. Голям двуличник се оказа и за мутрите, които уж гонеше, но вече е в един отбор с тях и по въпроса за Украйна. Когато отговори за Крим и трябваше да стане ясно, че е руски агент, прикрит под натовски пагон.

6386

2

Zlatko

11.10 2022 в 12:56

И декларацията не е по инициятива на терлика. Горкия с какво ли отвръщение се е включил?!?

3650

1

ImBlack

11.10 2022 в 12:07

РеZидентът Радев е съучастник в убийстава на жени, деца и старци в Украйна от путлеристките фашисти и режимът на кремълското джудже психопат!
Ръцете ти са оцапани с детска кръв, зелен чорап!
 
X

Да помогнем на украинските деца!