Радан Кънев за субсидиите: Вече може бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ

OFFNews 20 юни 2019 в 09:25 6718 0

Радан Кънев

Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет, коментира в сутрешния блок на bTV новоизбраният евродепутат от "Демократична България" Радан Кънев.

Според него с намаляването на държавното финансиране на партиите страната ще се върне към най-мрачните времена на връзки между политиката и бизнеса.

„Става дума за директно узаконяване на феномена политически рекет. Всеки ден получаваме сигнали от бизнеса, че имат проблем, а днес искат да бъде установено официално влиянието на едрия бизнес върху властовите структури”, каза той.

Евродепутатът от "Демократична България" посочи, че в Европа не съществува американският модел на финансиране на партиите. „Той има своите огромни недъзи и тежки критики. Говоренето за американския модел в Европа означава две неща – дълбока политическа неграмотност или желание да се узакони политическата корупция."

Радан Кънев прогнозира, че това решение може да доведе до ликвидиране на опозицията, особено на извънпарламентарнта и новите политически сили.

„Това е една неприкрита коалиция между ДПС и ГЕРБ. Къде те са официално в коалиция – почти навсякъде в местната власт. Какви избори идват – местни. Вървим към официализиране на коалицията между ГЕРБ и ДПС, която символизира обръчите на олигарсите”, коментира още той.

Според Кънев Ахмед Доган като мажоритарен собственик на „ТЕЦ-Варна – може да финансира определена партия. „Ако Доган финансира ГЕРБ, ще получи по-лесно градоустройствени решения, съгласувания и разрешителни за новото си частно пристанище. Той вече получава много лесно всички тези съгласувания, той вече получава мълчаливото съгласие на местната власт. Моят извод е, че може вече бизнесменът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ”, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови