Радан Кънев: За случилото се в Каталуния няма невинни

OFFNews 02 октомври 2017 в 17:12 7592 1

И испанският премиер Мариано Рахой, и каталунският му колега Карлес Пучдемон са виновни за случилото се в Каталуния, заяви Радан Кънев. 

Той коментира във Фейсбук вчерашния референдум за независимост в Каталуния, при който близо 900 души бяха ранени при сблъсъци с полицията. 

Според него "Европа на националните държави" е опасна илюзия, която води към пропастта. 

"Каталуния не може (и не иска) без ЕС, Испания не може без Каталуния. ЕС и неговите лидери трябва да влязат в ролята си на гаранти на мира и да постигнат компромиса, който лидерите в Мадрид и Барселона разрушиха", категоричен е Кънев.

"Бюрократите-мечтатели в Брюксел и лидерите на водещите държави трябва да осъзнаят отговорността си. Простата констатация, че рефередумът е незаконен не върши работа. Да, той е незаконен, но варварството от вчера беше извършено срещу граждани не само на Кралство Испания, но и на Обединена Европа. Европа, в която подобни неща не бива да се случват", допълва той.

Ето и целия му коментар:

Два първи извода от вчерашния референдум в Каталуния:

1) Нагнетяването на националистически настроения с конюнктурни политически цели по модела "Патриотизмът е последното убежище на мошеника" рано или късно се отплаща. С кръв...

В случая няма невинни - и Рахой от десетилетие прави изкуствено дишане на проядената от корупция Народна партия, като помпа дробовете й с национализъм, и каталунските иредентисти (които съвсем не са само леви и съвсем не са анти-европейски настроени) завличат сънародниците си в спирала от лъжи, заблуди и илюзии.

2) Крайно време е да разберем, че "Европа на националните държави" е красива и опасна илюзия, която води към пропастта. Повечето "национални" държави са заредени с етнически, регионални и верски конфликти. А единствената ера на вътрешен и външен мир на континента са десетилетията на ever closer & ever expanding Union.

Обръщнето или дори спирането на тази тенденция ще събуди призраците на миналото от Елхово до Единбург. Единна, федеративна Европа не е бюрократичен блян, а необходимост, в името на мира, сигурността и благосъстоянието на европейските нации и граждани.

Това обаче означава, че бюрократите-мечтатели в Брюксел и лидерите на водещите държави трябва да осъзнаят отговорността си. Простата констатация, че рефередумът е незаконен не върши работа. Да, той е незаконен, но варварството от вчера беше извършено срещу граждани не само на Кралство Испания, но и на Обединена Европа. Европа, в която подобни неща не бива да се случват.

И за да има мир на континента ни, каталунците - и тези, които искат независимост, и тези, които искат разширена автономия, и тези, които са ОК със сегашната степен на самоуправление (вече тежко накърнена) - не могат да бъдат оставени на каприза на Рахой и Пучдемон. Те и двамата се провалиха в най-важната задача на всеки държавник - да удържат мира.

Каталуния не може (и не иска) без ЕС, Испания не може без Каталуния. ЕС и неговите лидери трябва да влязат в ролята си на гаранти на мира и да постигнат компромиса, който лидерите в Мадрид и Барселона разрушиха.

Иначе приказките за единна Европа се оказват популизъм за вътрешна консумация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови