Радан Кънев: Стратегията на Кремъл не се различава от тази на Чингиз хан

Корнелия Нинова трябва да бъде принудена да не нарушава националната позиция на България, смята евродепутатът

OFFNews 14 март 2022 в 14:44 2805 2

Снимка Сергей Антонов

Кремъл преминава от конвенционална завоевателна война към война на терор срещу населението, към склоняване към подчинение чрез заплаха от изтребление, написа евродепутатът от Демократична България Радан Кънев във фейсбук.

Според него през последните дни режимът на Путин е постигнал няколко неща: обяви събирането на 16 000 "доброволци" от Близкия Изток за завоюването на Украйна, засили бомбардировките върху цивилни обекти, в т.ч. въздушен терор върху градове, далеч от фронта и от заявените цели на войната, премина към режим на класическа средновековна обсада на ключови градове и пусна чеченския лидер Кадиров на украинска земя да заплашва с отмъщение и унищожение.

Кънев смята, че този подход не се различава от стратегията на Чингиз хан и наследниците му или от тази на Ислямска държава.

"През XXI век за тази стратегия има само една дума - тероризъм", коментира евродепутатът.

"Реакцията на Европа и Западния свят към тази нова стратегия трябва да бъде адекватна на заплахата. И това включва най-малко пълни икономически санкции, включващи газ и петрол, както и пълноценни военни доставки за отбраняващото се население. Тероризмът е най-голямата заплаха на отминалите десетилетия. Упражняван от втората (може би вече третата...) военна сила в света, той е дългосрочна глобална заплаха, която не може да бъде пресрещната с изчакване и снишаване.

В целия контекст вчерашното медийно поведение на българския вицепремиер г-жа Нинова е огромен проблем. Трябва да си дадем сметка - дори и да е примитивен тесногръд популизъм, то е заплаха за националната ни сигурност и утвърждаване на печалния образ на България като "Троянски кон" и "слабо звено" в ЕС.

И тук не става дума за стабилността на коалицията и управлението. Във времена на война и неизбежна икономическа криза стабилността на управлението е изключително важна. Но стабилно може да е само единно управление. И г-жа Нинова трябва да бъде принудена да не нарушава единството на българската национална позиция и да не бъде фактор за разколебаване на позициите на България в ЕС и НАТО", заявява Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови