Радан Кънев: На Борисов му се иска да е като Орбан, но няма качества

Какъв Шенген, щом т. нар. "патриоти" продават паспорти, казва водачът на евролистата на Демократична България

OFFNews Последна промяна на 17 май 2019 в 13:02 3606 1

Водачът на листата на „Демократична България“ – Радан Кънев и съпредседателят на обединението Христо Иванов, представиха вижданията си за политиката в България и Европа по време на лидерското си участие в сутрешния блок на бТВ.

„Ние направихме обединението преди повече от година и то доказа, че генерира не просто опозиция и алтернатива, а съвършено конкретни предложения, за това как страната ни да излезе от това безвремие.“ С тези думи, лидерът на „Да, България!“ и съпредседател на „Демократична България“ – Христо Иванов, постави началото на разговора.

Номинацията на Радан Кънев за водач на листата, г-н Иванов коментира като:

„Напълно естествена, защото за нас Радан винаги е бил от правилната страна на историята. Водил е усилието за демокрация, за права и за върховенство на правото в България.“

Радан Кънев потвърди, че процесът на създаване и консолидиране на политическото обединение е естествената необходимост на демократичната общност, за демократите и гражданите, които искат промяна.

На въпроса – какъв е вашият профил, съпредседателят на Демократична България обясни:

„През нашите конкретни позиции и политически заявки може да се види, че няма никаква идеологическа разлика между трите формации, които формират нашия съюз. Ние се чувстваме изключително комфортно в център-дясното пространство и в борбата за отстояване на европейския идеал за демократична и свободна България. Това илюстрира и името на нашето обединение.“

Радан Кънев допълни:

„Ние сме на едни и същи позиции по най-важните въпроси пред цяла Европа, пред целия континент пред целия съюз. На второ място – ние сме на едни и същи позиции по всички вътрешнополитически въпроси на България. И трето – съюзът на либерали и умерените консерватори от центъра и дясното е това, което е придвижило Европа през тези 70 години към мир, богатство и към благоденствие. А съюзът между този център дясно и еколозите, които вече са центристка формация в цяла Европа, ще направи новите големи крачки на нашия континент. Демократична България е заявка за това, което предстои да с е случи в Европа - един мощен, прогресивен и умерен центристки съюз.“

На въпрос дали трябва непременно да отпадне европейският механизъм за сътрудничество и проверка двамата представители на обединението поясниха, че неговото запазване е необходимо докато България не постигне целите, заложени в този механизъм. Христо Иванов беше категоричен, че това е работещо правосъдие, гарантиращо законност и справедливост за всички български граждани и никога не може да бъде разглеждано като предаване на националната кауза, а тъкмо обратното.

"Ние ще застанем до хора като Лаура Кьовеши, които са готови да се борят за реално изпълнение на базовата ценност на ЕС - законността", каза още той.

Относно България в Шенген и Еврозоната, водачът на листата Кънев коментира, че са налице два ключови проблема - единият е при нас, другият е в Западна Европа и европейските националисти. По думите му въпросът трябва да бъде зададен към българските националисти, които очевидно са против влизането на България и българския бизнес в шенгенското пространство.

„По-големият проблем обаче е, че ние имаме абсолютно неразкрита и потулена афера с продажба на български паспорти от така наречените ни патриоти“, каза Кънев.

Последните оставки и рокадите в политиката, Христо Иванов, определи като невъзможността на ГЕРБ да управлява.

„Българските граждани очакват членството в Европейския съюз да им донесе реална законност и реална борба с корупцията. Виждаме как вече 10 години ГЕРБ лъжат, че ще въведат тези стандарти, а всичко е само камуфлаж. България има нужда от политическа сила, която може да гарантира реформа в правораздаването и реална борба с корупцията“, категоричен е бившият правосъден министър.

Радан Кънев от своя страна подчерта, че справянето с корупцията и изграждането на обща европейска прокуратура и правосъдието са безспорни приоритети и в Европейския парламент.

„Ние от Демократична България няма да браним корупцията пред Европа, а ще я разобличаваме и ще работим за общи и силни европейски политики, които имат пряко въздействие върху отделния български гражданин директно. Това е дълга политическа борба, но ако не сме ние, със сигурност няма кой друг да я води“, каза той.

Относно контрола на евросредствата и ролята на европейските представители и европейската прокуратура за справянето с „къщи за тъщи“ и кражбата на средства по различните европейски програми, двамата политици бяха единодушни, че имаме нужда от силна европейска прокуратура.

Темите, свързани с отношението на Европа към Русия и енергийните проекти, Радан Кънев коментира така:

„Това е голямата тема за европейската енергетика и т.нар. Европейски енергиен съюз. Ние сме най-голямото пространство на качествен и свободен живот, към което всички искат да бягат. Европа, когато е единна, може да налага справедливи и честни условия за всеки гражданин и фирма. А защо българските евродепутати от БСП и разединените патриоти гласуват против европейската газова директива, защо ГЕРБ се въздържат, което по същество е вот против? Ето за това ние трябва да бъдем представени в Европейския парламент – ясно се видя, че само ние защитаваме енергийния интерес на всеки български гражданин, фирма, бизнес, а именно – евтин ток и евтин газ. С това можем да сме конкурентни в действителност, а не единствената ни конкурентост да се изразява във факта, че българите мизерстват със смешната цена на труда.“

По темата за европейските политически семейства, Радан Кънев подчерта, че като евродепутат ще бъде част от широкото мнозинство в групата на ЕНП – хора демократи, които поставят свободата и върховенството на закона над всичко.

„В ЕНП хората с комунистически манталитет са много тясно малцинство, аз ще бъда част от широкото мнозинство, което ще работи за промяна на имиджа на партията“, каза той.

Относно ролята на ГЕРБ в ЕНП, Кънев бе категоричен, че на Борисов много му се иска да е като Орбан, но няма личностните качества.

"Той е в сферата между колебанието и отлагането“, посочи водачът на евролистата и зам.-председател на ДСБ.

Относно Апартаментгейт, Христо Иванов подчерта, че постепенно българските демократи, включително тези, които са гласували за ГЕРБ, започват да търсят алтернатива и няма да я открият в БСП. Този пинг-понг на редуване на новото и старото БКП, между Нинова и Борисов, не може да продължи. Трябва реална трета алтернатива, която е способна да налага реформи, да прокарва реформи и да отстоява модернизацията. Борисов показа, че не може да прокара и едно решение, единственото което го интересува е да участва в пазарлъка за нов главен прокурор, за да си гарантира безнаказаност. Но нека е ясно, че сега гражданите имат реална алтернатива в дясно и център и тя се нарича Демократична България.“

В заключение водачът на листата Кънев напомни, че всички важни въпроси, свързани с качеството на живот и здравето на децата ни, се отлагат през последните десет години. „Децата ни кашлят от септември до май, а ние строим завод за боклуци, за да усвоят някакви депесари милиони. А парите от ЕС, предназначени за чист въздух, не се използват, защото мерките за това са болезнени и означават край на „дървената мафия“. Всички говорим и за престъпността и крайната бедност в ромските махали, но политическите мошеници, и от ДПС, и от националистите, предизвикват нарочни сблъсъци, за да могат да се хранят от нагнетеното напрежение. А какво е решението? Образование.“ И запита риторично: „А къде е образованието?“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

1

Victimized

17.05 2019 в 13:18

"И трето – съюзът на либерали и умерените консерватори от центъра и дясното е това, което е придвижило Европа през тези 70 години към мир, богатство и към благоденствие. А съюзът между този център дясно и еколозите, които вече са центристка формация в цяла Европа, ще направи новите големи крачки на нашия континент. Демократична България е заявка за това, което предстои да с е случи в Европа - един мощен, прогресивен и умерен центристки съюз."

Това е на практика такава мешавица от политически идеи и различия, че не прави абсолютно никакъв смисъл.
Консерватори с десни и либерали с еколози живели заедно щастливо до края на света.
Практически означава, пазим статуквото в Европа, и ще се опитаме да го пренесем и на нашата политическа сцена.
Но цяла Европа иска промяна и тя рано или късно ще дойде. Понеже политиката на расовата идентичност и миграцията, следенето и филтрирането на интернета са все неща които говорят за нов тоталитарен режим. Все неща които са сътворени от тези същите.