Радан Кънев: Мораториумът върху цените на тока не е добро решение

OFFNews 30 декември 2021 в 12:40 1362 1

Снимка Fred MARVAUX/EP

Мораториумът върху цените на тока не е добро решение, каза евродепутатът от ЕНП/ДБ Радан Кънев пред Нова тв. Той определи решението на парламента като провокация от страна на ГЕРБ.

„Фиксирани цени на основните стоки сме виждали и знаем какъв е резултатът – няма ги в магазините. Купуват се на черния пазар на тройни и четворни цени”,

каза Кънев, запитан какво ще стане, ако БСП поискат фиксирани цени на основните стоки.

„Мораториумът не е добро решение. А „Демократична България”, и особено ДСБ, трябва да бъде коректив на леви залитания в управлението. Европа е в доста лява вълна. На места, като в Германия, например, тя е технократска, прагматична, модернизаторска. А в Испания и Португалия е стихийно популистка и много опасна. България не прави изключение. Връщането на БСП във властта винаги е сигнал за тревога. Нищо в поведението на г-жа Нинова не показва партията да е променена. Нашата роля е да бъдем коректив на грешни решения”, каза Кънев.

„Опозицията внесе едно остро популистко решение, а управляващите партии леко се парализираха и се принудиха да го приемат, защото по някакъв начин гарантира оцеляването на българските домакинства”, коментира Кънев. „Трябваше да се вземе парламентарна почивка, да се реши каква е стратегията на коалицията и да се постигне същия резултат, но не по този дърварски соц. начин”, смята Кънев. Според него правилното решение е дуржавата да използва своите огромни приходи от поскъпването на тока и горивата. „В момента държавата реализира тройни приходи от въглеродни емисии спрямо заложените в бюджета. Това са средствата, които трябва да бъдат използвани като буфер, като компенсация на тези доста спекулативни цени на тока”, каза Кънев.

Относно съдебната реформа политикът смята, че въпросът не е дали си отиват Цацаров и Гешев, а дали се създава система на сигурност и правосъдие, основана на върховенството на правото.

„Явно има воля в правителството за махането на Цацаров и Гешев. Но за установяването на правова държава не съм сигурен, че има мнозинство. "Демократична България" трябва да е гарант, че Цацаров и Гешев няма да бъдат заменени с нови бухалки, защото този риск съществува”, каза Кънев.

От думите на Кънев се разбра, че не одобрява поведението на вътрешния министър Бойко Рашков. „Нагледали сме се още от времето на Цветанов с багерите - нова власт, която раздава правосъдие по медиите. Докато разберем, че правосъдие по медиите не се раздава, а се решава в съдебна зала, нищо съществено не се е променило”, каза Кънев.

Ако новото КПКОНПИ има правомощията на старото или по-големи, то ще представлява същият риск, смята още Кънев. Той коментира още, че управляващата коалиция очевидно е трудна, но това била волята на гражданите, а избирателната ни система налагала съставянето на такива обединения между формации. „Със сигурност избирателите на всички партии в коалицията искаха управление без Борисов. Коалицията е такава, каквато е. И тук става дума за изключително много работа”, каза Кънев. Според него компромисите вече са направени. „Всяко следващо решение ще е плод на преговори. Много решения ще изискват по-широко национално съгласие от тези 134-ма депутати. Много често съгласия ще липсват и ще трябва да се търсят”, коментира Радан Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!