Quantcast

Радан Кънев: Днес всички сме французи и ще защитаваме нашите Свободи

OFFNews Последна промяна на 08 януари 2015 в 17:05 5531 15

Радан Кънев

"‪#‎NousSommesCharlie‬, aujourd'hui nous sommes tous francais et surtout - nous defendrons ardemment nos Libertés" –(#НиеСмеШарли, днес всички сме французи и най-важното - ние ще защитаваме ревностно нашите Свободи").

Това написа във Фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев по повод атентата вчера в редакцията на "Шарли Ебдо" в Париж, при която бяха убити карикатуристи и журналисти (Кънев е завършил френската гимназия в София).

Той написа още:

От столетия, Западната цивилизация (към която поне от Възраждането насам принадлежим) опитва да осигури на гражданите си две ключови и понякога уникални свободи. Едната е свободата на словото и изразяването (в т.ч и изразяването на атеистични, различни от общоприетите и дори богохулни възгледи - нека си спомним Марк Твен или Хашек). В налагането на тази свобода, Франция е безспорен шампион още от годините на Просвещението.

Другата е свободата на хора с различен произход, раса, религия да съжителстват, работят и търгуват, обикновено да имат равни или сходни права с мнозинството. И особено - да изповядват свободно вярата си и да следват обичаите си, доколкото не нарушават законите на страната. Т.нар. мултикулурализъм не е избор или мода (или не трябва да бъде мода). Той е неизбежност, продукт на историята, колониалната епоха, робовладелството (в САЩ), част от същността ни. Опитите за "прочистване" на обществата ни - независимо дали е Испания от XV век, Германия от 30-те или Балканите от 80-те (България) или 90-те (Югославия) на XX век - са неизбежно оценявани като варваризъм, стопанска и социална катастрофа.

За да бъдем ние, за да я има нашата цивилизация, сме длъжни да съхраним свободите си. И по никакъв начин да не допуснем свободата на различието, с която се гордеем, да се превърне в заплаха за личните права и свободата на словото. Дали ще ни бъде, зависи от силата и куража да се противопоставим съвсем ясно на тенденциите, които рушат свободите ни - със силата на обществата, които вчерашната солидарност показа. Но и със силата на държавните си правоохранителни институции.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.01 2015 в 11:14

Раданчо, а ние сме си българи и трябва да защитим нашите свободи от вашата свободия, гиди жалки, червени боклуци. Хайде спретнете един гей парад да засрамите арабските манафи. С празни приказки, мародерства и избиване на хиляди невинни хора по света се стига и до това, от време на време да затворят устата на някой пИдал или лесбийка, кОлтура, "елит".

09.01 2015 в 10:38

Скрий се бре, пидал, а кога то горяха живи хора в Одеса и когато правителствената армия избиваше жени и деца в Донбас, тогава какви бяхте- укро –фашисти, нали?

08.01 2015 в 22:42

Jackk, баах, колко си тъп, ама направо галош.

08.01 2015 в 21:29

kvi francuzi ste be maikavi deiba mrasna na6tie pensioneri umirat ot glad i gi biqt ciganite a nie mladite nqma kade da rabotim i da se razvivame osven ako nesi kurva ili dilar na droga pederasi mrasni !

08.01 2015 в 19:19

Да се чуди човек на какво се възмущавате. Радан се смята за член на западната цивилизация, други на анадолската, трети на Сън Сити и Студентски град, и т.н и т.н. Демокрация, разбираш ли :)

08.01 2015 в 18:39

Не бе, нищо не ми напомняй. Както и преди съм казвал, ние сме толкова различни от западняците, колкото и от мюсулманите.
Затова сме православни, славяни, или както искате ни наречете, и аз не се срамувам от това и не се наричам част от западната цивилизация. Чао за днеска, вервайте си, бийте си чикии по седерастките клубове че сте западняци и продължавайте с виртуалната реалност :)

08.01 2015 в 18:36

А и трябва ли да напомням, че Възраждането е закъснелият български еквивалент на западния Ренесанс.

08.01 2015 в 18:34

Баааааааахти популизма беееее.... Ще ви стрелям всичките педлаи ей...сега ще трупаме политически пиар на гърба на загиналите а?? Баси посраните педали са рефоматорите , същите като гробарите, че и по - зле!!

08.01 2015 в 18:34

Еми не е и никога няма да бъде, въпреки твоите въжделения. И кои са тия тъй морални западни норми? Неприкосвеността на частната собственост, единствената норма,която интересува западняците.
Те затова са неверници, и затова ще бъдат победени от чалмите.

08.01 2015 в 18:32

Нулев, и интелектът, и грамотността ти определено отговарят на ника ти! Поздравления - поне това си направил като хората - да си намериш подходящ ник.