Работодателите се обидиха на синдикатите и напуснаха среща за мерките в кризата

Ангел Марковски 05 ноември 2021 в 12:12 2494 0

Снимка Архив

Работодателите напуснаха работна среща в Министерския съвет за мерките в кризата и параметрите на бюджета. От изявлението на председателя на АИКБ Васил Велев се разбра, че работодателите са се оттеглили заради неприемливо, според тях, поведение на синдикатите.

Различия е имало по темата за минималната работна заплата и за основата, върху която трябва да се водят разговорите по мерките и за бюджета.

За бизнеса фундаментът на този разговор е средносрочната бюджетна прогноза, а такава не им е била представена. Велев посочи, че поведението на синдикатите не може да бъде преценено като диалог и търсене на решение, и понеже никой от бизнеса не е дошъл на срещата "да бъде овикван", работодателите са си тръгнали.

"Спорът възниква затова, че без да имаме фундамент на този разговор - средносрочна бюджетна прогноза, планирани други макропараметри - ръст в икономиката, инфлация, дефицит, ние не можем да вземем правилните решения", посочи Велев. По думите му, исканията на синдикатите са максималистични, не отговарят на икономическата реалност и биха довели до отрицателни последици, включително и за синдикалните членове. "Тези диаметрално противоположни позиции трябва да се сближават в един спокоен, аргументиран разговор, а не в крясъци и писъци", коментира той.

Попитан дали основните различия са по минималното възнаграждение, Велев каза, че от бизнеса се борят за по-висока средна работна заплата, ръст в икономиката и бюджетни политики, които да способстват за това. Той припомни трайната позиция на бизнеса, че минималната заплата трябва да се договаря между работодатели и синдикати, и да е различна за различните икономически дейности.

По думите на председателя на АИКБ, предложението на синдикатите означава предприятия в цели сектори да фалират, защото те и в момента са на загуба заради кризата и цените на енергоносителите. Няма възможност да се намали печалбата, защото печалба няма, това ще доведе или до сив сектор, или до затваряне на цели отрасли, посочи Велев.

КНСБ изложи тяхната позиция, всички търпеливо изслушахме, макар и в нея да има положения, които не са верни, но когато се опитахме да изложим нашата позиция, вместо да бъдем търпеливо изслушани и оборени с аргументи, не можеше да се продължи да се говори, заяви Велев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!