"Прозрачност без граници" призова Плевнелиев да наложи вето над новия ИК

OFFNews 05 май 2016 в 15:03 2416 1

Неправителствената организация "Прозрачност без граници" призова президента Плевнелиев да наложи вето на поправките в Изборния кодекс. 

За "Прозрачност без граници" е нужно Плевнелиев да обсъди с експерти приетите текстове в Изборния кодекс и техния ефект. 

Писмото на организацията без редакторска намеса: 

През изминалата седмица Народното събрание прие промени в изборното законодателство, част от които предизвикаха широка и разгорещена обществена дискусия и повдигнаха редица въпроси относно условията за провеждане на избори и начина за участие на българските граждани в изборния процес.

С настоящото писмо Ви призоваваме да оцените внимателно извършените промени в Изборния кодекс, като наред с оценката за издържаността от правна гледна точка отчетете и дългосрочните последствия на приетите текстове върху демократичния процес в страната.

Отчитайки дискусионния характер на част от измененията и многоаспектните последици от тях, считаме, че е разумно да се възползвате от своите правомощия за връщане на закона за ново обсъждане в Народното събрание, като преди това обсъдите текстовете с широк кръг от експерти.

В тази връзка считаме, че е необходимо да бъдат оценени не само правните аргументи относно приетите текстове в Изборния кодекс, но и ефекта, който ще имат върху избирателните права на гражданите, почтеността и демократичността на изборния процес и доверието в институциите на представителната демокрация.

Надяваме се, че възползвайки се от правомощията си по чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България, ще съдействате за продължаване на дискусията относно изборните правила в Народното събрание и за намирането на законодателни решения, които поставят солидна основа на изборния процес в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!