Проверка след проверка на пътищата, една трета от асфалта все липсва

46% от плочките по Графа не отговарят на нормата за носимоспособност, разкри министър Шишков

OFFNews 02 март 2023 в 11:23 3558 3

Иван Шишков

Снимка БГНЕС/архив

Проверките на магистралите и пътищата в страната ще продължат, увери Иван Шишков

Проверките на магистралите и пътищата в страната се превърнаха в сериал „кражбата на магистрали“. Защото при всяка проверка излиза едно и също нещо – между 25 и 30% липса на асфалт. 

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по Нова тв. 

Проблемът става все по-голям, а за последните седем – осем години тези магистрали не само са в изключително лошо състояние, но вече и буквално се разпадат, стана ясно от думите на министъра. 

Той отново подчерта, че асфалтът на участъка между Софийския околовръстен път и гара Яна, на магистрала „Хемус“ е между 13,5 и 14 см при предвидени по проект 20 см дебелина. Освен това парадоксално според министъра е и, че още в проекта на трасето са предвидени само 20 см дебелина, при положение, че за другите магистрали по проект са планирани 28 см. 

„По първоначалната информация, която имам от снощи, най-вероятно ще намерим и шлака. Това означава, че е сложен друг материал, не този, който следва да бъде поставен”, каза Шишков. Той изрази надежда, че както Европейската прокуратура ще се заеме с този участък, така и българската прокуратура ще вземе отношение за трасетата на магистралите „Марица“ и „Хемус“. Министърът подчерта, че за строителството на всички тези обекти е имало и строителен надзор, който се е разписвал за тяхната експлоатация.

„Ако се търси наистина къде е бил проблемът, то трябва да кажем, че той е бил в начина на управление на държавата“, заяви Шишков. 

И беше категоричен, че проверките на магистралите и пътищата в страната ще продължат, защото се откриват все повече и повече нередности.

За ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“ той съобщи, че след проверката е било изненада - част от настилката е под необходимата носимоспособност. „46% от плочките не отговарят на нормата за носимоспособност“, разкри Шишков. 

По повод твърдения на областния управител на Перник за това, че трябва да се изпуска водата от язовир „Студена“ министърът на регионалното развитие и благоустройството увери, че той е пълен с вода, но не е достигнал критичната точка и не е дошъл моментът, в който да бъде изпускан. „Най-вероятно ще започне изпускане на част от водата, но е изключително важно, тъй като годината е безснежна, водата да се пести и да се внимава, защото може да се окаже много необходима“, подчерта той.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  8053

  3

  DARTH VADER

  02.03 2023 в 13:55

  Хайде стига сте я топлили тая манджа...

  Един осъден има ли...Или кражбата е осъществена от страшно много хора,все влиятелни...

  Всичко това,а и много други неща са известни на цялото общество,но разследванията сочат-всичко е законно,няма престъпление...

  В България вече и киселото мляко не става

  22553

  2

  dolivo

  02.03 2023 в 12:56

  някой учудва ли се?

  Помнете кой им е рязал лентите

  Внимавайте за кого гласувате

  145

  1

  Джендо Джедев

  02.03 2023 в 11:45

  Гарантирано от ГЕРБ!
   
  X

  Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews