Проверяват Слави Трифонов за дискриминация заради песента за Лена

OFFNews Последна промяна на 08 март 2023 в 10:53 4361 4

Слави Трифонов и Лена Бориславова

Снимка Колаж OFFNews/Снимки БГНЕС

Слави Трифонов и Лена Бориславова

Срещу фирмата на лидера на ИТН Слави Трифонов "Седем-осми" АД има образувано и производство за дискриминация от Комисията за защита от дискриминацията, съобщи "Сега".

В началото на годината партийната телевизия на лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов - "Седем-осми", публикува в социалните мрежи обидна песен за бившата началничка на кабинета "Петков" - Лена Бориславова. В песента има множество обидни определения и намеци. Още тогава от "Продължаваме промяната" (ПП) застанаха зад Бориславова и обявиха, че ще съдят сценаристите на Слави Трифонов, които са автори на "творбата".

На 28 февруари Лена Бориславова започна съдебна битка срещу сценаристите за клевета и обяви, че ще последват дела срещу още "жълти медиини бухалки".

Днес става ясно, че и Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) проверява партийната телевизия на Трифонов. Сигналът обаче не е подаден от Бориславова, а от Геновева Тишева, която кара втори мандат като член на Комитета на ООН по премахването на дискриминацията спрямо жените. Тишева е и в Съвета на настоятелите на фондация "Български център за джендър изследвания".

Самият Слави Трифонов първи е съобщил за производството срещу него в КЗД по време на участие в подкаста на рапъра Йонислав Йотов-Тото. Трифонов твърди, сценаристите са направили песента, че е чувал само първия куплет и че няма "представа за какво пеят, но трябва да имат свободата да я изпеят".

В момента производството пред КЗД е във проучавателна фаза, която може да продължи и до два месеца за случаи с фактическа и правна сложност. Събират се писмени доказателства, необходими за пълното изясняване на казуса, като може да се ползват и външни експерти.

Всички лица, държавни и местни органи са длъжни да съдействат, да предоставят исканите сведения и документи и да дават необходимите обяснения. След проучването производството влиза във фазата на откритите заседания и накрая - КЗД обявява решението си. То не е окончателно и може да се атакува в съда.

КЗД може да налага глоби и санкции, както и да прави предписания, ако установи нарушения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1231

4

БотоксПутю

09.03 2023 в 22:36

Почти 30 години Простащина в такт 7/8.

1047

3

Ivetcheto

08.03 2023 в 15:33

Слави прекали с грубостта си в тази песен, независимо, каква е кака Лена.

730

2

Джендо Джедев

08.03 2023 в 11:48

Славчо не знаел... Хахахахахаха! Как се оправдава само... като някоя ученичка! :D

850

1

Constanza

08.03 2023 в 10:58

Ах, той нямал представа за какво се пее в песента!