Протестиращи изляха мляко и тъпкаха малини в краката на земеделския министър

Зърнарите ще получат над 200 млн. лв. компенсации от Министерски съвет, съобщи Кирил Вътев

OFFNews 19 септември 2023 в 14:33 3409 6

Протестиращите изляха малини в краката на земеделския министър в знак на протест

Снимка Стопкадър Нова телевизия

Протестиращите изляха малини в краката на земеделския министър в знак на протест

Протестиращи зърнопроизводители изсипаха малини и мляко в краката на земеделския министър Кирил Вътев в знак на протест, предаде Нова телевизия.

За втори пореден ден зърнопроизводители протестират заради решението на Народното събрание да отмени забраната за внос на украинска пшеница, рапица, царевица и слънчогледово семе. Земеделците настояват за въвеждане на забрана за внос от Украйна на редица стоки, сред които слънчоглед, пшеница, рапица и сухо мляко.

Днес Кирил Вътев отиде да се срещне с протестиращите а те го посрещнаха с викове "оставка" и освирквания. Въпреки това министърът призова за диалогичност.

Той заяви, че не е професионален политик, но че след 30 години работа в сектора е наясно с проблемите. По думите му България е една от най-потърпевшите от войната в Украйна страни, заедно с още четири фронтови държави. "С огромно уважение се отнасям към вашия справедлив протест - всеки се бори да произвежда и да получи заслуженото", обърна се Вътев към протестиращите.

Министърът каза, че всички възможни за вземане решения в случая вече са взети. Той обясни, че за тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват заявленията. Относно удължаване забраната за внос на украински продукти - има един месец, в който трябва Министерството на земеделието и производителите заедно да определят исканията си за количествата, които да допуснат в страната.

Осигурени са 150 млн. помощ за производителите, а други 63 млн. ще отидат за нотификация след одобрение от Министерския съвет в сряда, съобщи Вътев.

"По минималната помощ има остатък, който се разработва, за да може да бъде пуснато и да бъдат платени парите след подаване на заявления. Всички премиери на погранични държави, включително Денков, водят преговори с министър-председателя на Украйна", каза още министърът на земеделието Кирил Вътев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

6

Анализи

19.09 2023 в 19:30

Всичко е организирано от най-богатите зърнари Като видяха реакцията, че получават лъвския пай субсидии се сетиха и включиха зеленчукопроизводители, млекари и др. Последните се подлъгаха. Проблемът се решава с преразпределение на субсидиите-от най-богатите към останалите сектори. Протестът беше шумно озвучаван от чалгаря Слави.А крайната цел е Бългаария да се отклони натам където цари беззаконие. Е и с подкрепата на Резидента.

-529

5

6екеr4о

19.09 2023 в 16:51

Да се смееш ли, да плачеш ли...

Опитите на министъра за диалогичност от една страна изглеждат цивилизовано, но отдруга страна са комични, тъй като срещу тях стоят получовеци, най-малкото от които са обидите за управляващите, публично наричани "брюкселски подлоги"...

723

4

user4eto

19.09 2023 в 15:48

Зърнарите знаят ли как се произвежда мляко и се отглеждат плодове, та ги хвърлят зян?
Със сигурност не, защото е в пъти по-трудно от това да посееш и да жънеш. Дори е по-трудно от това да си смениш маслото и филтрите на майбаха.

625

3

1215

19.09 2023 в 15:26

Много патриотично,обаче.

2099

2

Mateevk

19.09 2023 в 14:53

Както се казва, нещата са тръгнали по мед, масло и малини...украински.

2550

1

alfakentavur

19.09 2023 в 14:48

Не знаех, че зърнопроизводителите произвеждат и малини и мляко. Що не са изсипали жито? Да не би да нямат?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки