Протест във Варна за годишнина от ареста на Навални

Георги Ангелов 16 януари 2022 в 18:31 1862 0

Снимка facebook.com/GenGudkov

Протест по повод годишнината от ареста на Алексей Навални се проведе пред сградата на Генералното консулство на Русия във Варна. Близо 30 души поискаха освобождаването на руския опозиционер. 

"...По повод годишнината от позорния арест на Алексей Навални. Русия е единствената страна в Европа (без да споменаваме Беларус), в която днес, в края на първото тримесечие на 21 век, има хиляди политически затворници. Най-лошият режим на континента. Това заслужава международен трибунал!

Свобода за Алексей Навални, Андрей Пивоваров и всички политически затворници!!!". Това написа във фейсбук профила си бившият депутат от Държавната Дума Генадий Гудков. Той живее във Варна заради опасения, че ако се върне в Москва, ще бъде арестуван. Синът му Дмитрий Гудков, който също е политик също избяга в България миналата година. 

През август 2020 г. руският опозиционен лидер Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок на руска територия. Той се лекуваше в Германия и през януари миналата година се върна оттам в Москва, където беше арестуван. Аргументът на руските власти за задържането му е, че е нарушил условията на стара условна присъда и очаквано, тя прерасна в ефективна.

Преди беше съобщено, че е заснет документален филм за драмата около отравянето му с "Новичок" през август 2020 г. Филмът с неговото име Navalny е резултат на партньорството на CNN Films и HBO Max, които ще го разпространяват.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки