Протест пред общината: Прави любов, не сгради

Мая Манолова приближава: Започвам да губя търпение

OFFNews 27 юни 2019 в 11:52 3718 1

Представители на "Спаси София", защитниците на Десислава Иванчева от "Зелен Младост", талисманът на всеки протест Йоло Денев група граждани от "Обединена София" се събраха на протест пред Столична община с искане да спре презастрояването на града. 

Да ги подкрепи дойде омбудсманът Мая Манолова. Крайно време е да се сложи точка на застрояването на градинки, междублокови пространства и паркове, категорична бе тя пред трийсетината души на протеста. Манолова заяви още, че исканията на протестиращите са напълно справедливи и в интерес на София. Манолова подчерта, че има нужда и от промени в законодателството, защото презастрояване има не само в столицата, но и в много други градове. 

Аз съм за това СОС да спре произнасянето по устройствени планове, които се отнасят до мащабно строителство и до унищожаването на малкото останали зелени площи, детски площадки, градинки, междублокови пространства. Даже бих разширила това искане – подобна забрана за произнасяне от страна на Общинския съвет за унищожаване на части от зелената система на столицата, трябва да се разпространят и върху работата на следващия Общински съвет, обяви Манолова. 

На протеста, който внесе подписка с исканията си в СО, дойдоха и общински съветници от БСП, както и Марта Георгиева от ДСБ. 

Протестиращите носеха плакати "Прави любов, не сгради", "Не на застрояването", "Искаме детски градини" и др. От уредба прозвуча "Хотел "Калифорния" - защото хотелите убиват София, обясни музикалният избор протестираща пред репортер на OFFNews. Част от думите на омбудсмана пък бяха заглушени от песента на Богдана Карадочева  София, моя любов, поради което звукът бе намален. 

Пред репортери Манолова заяви, че вече губи търпение, защото битките й за правата на гражданите се удрят в стена. На критиките й обаче бе подложено основно Народното събрание. 

Означава ли това, че ще се откаже да бъде омбудсман? Още не съм решила, отговори Мановола. Но решението приближава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови