Проследяват пътя на парите на КТБ и в офшорните зони

Симона Костадинова 04 юни 2015 в 11:59 3202 1

Снимка БГНЕС

Десислава Атанасова

Пътят на парите от и към КТБ ще бъде проследен и в офшорните зони от фирмата, която ще бъде наета, за да разследва, обяви председателят на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова (ГЕРБ). 

Предстои сключване на договор с една от двете фирми, с които се преговаря.

Атанасова представи проекта за промени в Закона за кредитните институции, според които ще отпадне банковата тайна за някои договори на банката. Това ще става по искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете, на финансовия министър или на синдиците. Получената информация ще бъде обявявана публично в 7-дневен срок.

Така избирателно ще бъдат обявени размерите на влоговете на политически партии и лидери, високостоящи в държавната администрация, техните семейства и свързани лица.

Комисията предлага банковата тайна да отпадне за хората и фирмите, получили получавали преференциални лихви до 2 г. преди затварянето на банката, както и на спасилите парите си с цесии след 20 юни 2014 г.

Публични ще станат всички договори на фирми с цел кредитиране на други фирми, необезпечените договори, консултантските договори на банката, безвъзмездните договори, договорите за наем.

Проектът предвижда и възможността за оповестяване на консултантски договори с банката, което е изпаднала в несъстоятелност, както и такива за наем и безвъзмездни договори. Такива също ще бъдат разкривани независимо кога са сключени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови