"Промяната" изгуби от обединението, ДБ печели с преференции

Вижте всички депутати в 49-ото НС от "Продължаваме промяната - Демократична България"

Йорданка Веселинова, Рени Петрова 04 април 2023 в 17:55 15307 13

Архив

Снимка Пресцентър, Да, България

Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев

Големият губещ след вота на 2 април е "Продължаваме промяната".

Формацията на Кирил Петков и Асен Василев влезе в коалиция с "Демократична България" с обещанието, че ще бъдат първа политическа сила. Новото обединение обаче изгуби с 2% от ГЕРБ. Пиарът на Бойко Борисов Севделина Арнаудова побърза да коментира още в изборната нощ: "Разби им жълтопаветните илюзии!"

Загуби ли "Продължаваме промяната" от обединението с "Демократична България"?

Краткият отговор на въпроса е "да". ПП-ДБ загубиха над 70 000 гласа (73 035) като коалиция в сравнение със сбора от резултатите им поотделно на предишния вот. Според данните на Галъп интернешенъл над 30 000 избиратели, гласували за "Продължаваме промяната" на предишни избори, сега са подкрепили "Възраждане". ПП е донор и на "Има такъв народ", на която са прехвърлени около 10 000 гласа. 

ПП не предвиди и друго - силният преференциален вот, който кандидати на "Демократична България" събират. При реденето на листите кандидатите от формацията на Петков и Василев взеха повечето челни места - ПП имаше 22-ма водачи, а ДБ - едва деветима. Силни кандидатури на "Демократична България" не бяха изведени в първите места, но въпреки това, както показват резултатите, те ще влязат в 49-ото Народно събрание, изпреварвайки претенденти на ПП.

Игра на преференции

Благодарение на преференциите в листите на ПП-ДБ има 8 размествания, които ще осигурят 6 депутатски места повече на "Демократична България". В този парламент ДБ ще има 26 народни представители, докато в предния имаше 20. По обратен начин стоят нещата при "Продължаваме промяната". Депутатите на Петков и Василев ще са 37, докато в предния парламент формацията разполагаше с 53-ма народни представители. 

Съдейки от изчисленията на OFFNews, "Продължаваме промяната", която не поощряваше преференциалната кампания, загуби от обединението. За разлика от ПП "Демократична България" води силна кампания, която доведе до сериозен личен вот, заради който се пренаредиха и листите, а ДБ увеличи собствения си резултат.

Кои ще са депутатите от новата коалиция

В Благоевград няма изненади - в НС ще влязат Андрей Гюров (ПП) и Георги Ганев (ДБ).

В Бургас обаче съотношението на силите се променя - в парламента ще има двама депутати от ДБ - Димитър Найденов и Даниела Божинова, и един от ПП - Константин Бачийски. Найденов е шести в листата, но събира достатъчно преференции, които му осигуряват депутатско място.

Във Варна Стела Николова от ДБ пренарежда листата и става втора след Даниел Лорер. Тя има повече лични преференции дори от него - 3862 срещу 3781. От Варна влизат още Ивайло Митковски от ДБ и Калоян Икономов.

Във Велико Търново няма изненади - влизат първите двама от листата на коалицията - Людмила Илиева (ДБ) и Йордан Терзийски (ПП). Във Видин ПП-ДБ получава само един мандат и той е за водача - Любен Иванов от ДБ. От Враца депутат отново ще стане водачът Деница Симеонова ПП. От Габрово депутат ще е Явор Божанков, гражданска квота на ПП, от Добрич - Ивайло Мирчев от ДБ, а от Кюстендил - Георги Стамов. Искрен Арабаджиев от ПП ще е единственият депутат от Ловеч, а от Монтана - Ванина Вецина, ПП.

От Пазарджик ПП ще има двама депутати - Ивайло Шотев и Петър Куренски, от Перник - Бойко Рашков.

В Плевен обаче има пренареждане. Радостин Василев от ПП влиза, но депутат от областта ще бъде не втори кандидат от ПП, а Свилен Трифонов от ДБ.

От Пловдив-град ПП-ДБ ще има четирима депутати. Това са Никола Минчев от ПП, Манол Пейков от ДБ, който с преференции се изкачва шест места нагоре в листата, Йордан Иванов от ДБ и Христо Даскалов от ПП.

От Пловдив-област влизат Росен Костурков от ПП и Катя Панева от ДБ. Тя е избрана и от листата в Хасково. Ако влезе оттам, ще освободи място за Стою Стоев от ПП.

От Разград в НС влиза само Антоанета Цонева от ДБ. В Русе има сериозно разместване. От новата коалиция със сигурност влиза водачът - Мартин Димитров от ДБ. Втората в листата - Рена Стефанова (ПП), която в 48-ото НС бе член на правната комисия, обаче е изместена. На нейно място ще влезе петият - Иван Белчев от ДБ, който има 1840 лични преференции и задминава 727-те на Стефанова.

От Силистра депутат става Стоян Георгиев (ПП), а от Сливен - Татяна Султанова от ПП. От 22 МИР-Смолян обединението получава само един мандат и той е за водача на листата Михал Камбарев от "Продължаваме промяната".

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от „Да, България“ пренарежда листата в 23 МИР – София и става втори. Той получава 8562 лични преференции, като прагът за разместване и съответно влизане в парламента от многомандатния район е 6439. Освен Божанов влизат още 8 депутати – водачът на листата и съпредседател на ПП Кирил Петков, съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, Настимир Ананиев, Васил Пандов, Надежда Йорданова (ДБ), Венко Сабрутев, Васил Стефанов и Кристина Петкова (ДБ).

В 24 МИР-София новата коалиция получава шест мандата. В листата няма размествания и новите депутати оттам ще са съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, бившият шеф на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова, Андрей Цеков (ПП), Петър Кьосев, Стоян Михалев и Нели Димитрова (ПП).

В 25 МИР-София, където водачът на ПП-ДБ Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта, би на лични и на общи преференции лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, очаквано става депутат от района в 49-ия парламент. Тъй като „Продължаваме промяната – Демократична България“ вкарват петима депутати, като народни представители ще се закълнат и Владислав Панев (Зелено движение), Калина Константинова (ПП, бивш вицепремиер в кабинета на Кирил Петков), Венеция Ангова (ПП) и Елисавета Белобрадова (ДБ).

В София-област новата коалиция получава два мандата и така влизат водачът от квотата на „Да, България“ Александър Симидчиев и Искрен Митев (ПП), който е втори. 

От Стара Загора, където „Продължаваме промяната – Демократична България“ получава два мандата, депутати ще са водачът Радослав Рибарски (ПП) и вторият в листата Атанас Славов (ДБ).

Илина Мутафчиева от „Зелено движение“ ще е депутатът на новата коалиция от 28 МИР - Търговище. В областта тя е водач, а ПП-ДБ получават само един мандат.

В 29 МИР – Хасково ПП-ДБ взимат две места. Там Катя Панева от "Демократична България" измества втория Веселин Недев (ПП) и  ще се закълне като депутат от областта. Панева обаче е втора и в 17 МИР Пловдив област, откъдето също може да предпочете да влезе. От Хасково ще влезе и водачът на листата – съпредседателят на ПП Асен Василев

В 30 МИР – Шумен новата коалиция отново вкарва само един депутат – бившият министър на образованието Николай Денков, който е начело на листата.

В 31 МИР – Ямбол „Продължаваме промяната – Демократична България“ вкарва само един депутат, в случая – водача на листата Мирослав Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

13

Човека

05.04 2023 в 16:26

Тия вярно са сменили заглавието. Бг журналистиката или как да правим квото си пожелаем в онлайн издания.
Жалка история.

1047

12

Ivetcheto

05.04 2023 в 12:28

Кандидат депутатите на ДБ са най- богати с най-подплатения вот, иначе как се печелят преференции.

-240

11

редовно четящ

05.04 2023 в 11:11

Аха, сменихте заглавието, обаче смисълът се запази.

5827

10

pisnamiotmutri

04.04 2023 в 21:59

И как се разбира, че 70 хиляди гласували за ПП са подкрепили Възраждане при анонимно гласуване?

11462

9

dardorel

04.04 2023 в 20:45

Парламентарните групи на ПП и ДБ може да са самостоятелни,или греша? На следващите избори ПП ще се молят на ДБ за коалиция. Deja vu - справка - ИТН.

-240

8

редовно четящ

04.04 2023 в 19:55

Абсолютно плоско и тенденциозно заглавие. Като че ли е писано от четирихилядник. Дори няма да си правя труда да чета писаниците под него. Някак много жълто-червено ми стана!

2

5

br.bravo

04.04 2023 в 19:44

На ПП сега пък избирателите им виновни. И ПП и Възраждане са популиски партии, така че нормално е да имат еддни и същи избиратели, И бабите дето гласуват за тях на следващите избори няма да гласуват и съвсем ще спихнат. Трябва да се обавят за ляво либерална и без това Божанков им е звезда в А отбора и работа ще им се получи може и след още 3-4 вота.

3650

4

ImBlack

04.04 2023 в 19:13

Аз съм избирател на ДСБ, след това на ДБ и сега на ПП-ДБ. Откакто има преференциален вот гласувам преференциално. Този път не гласувах преференциално, точно за да не се тълкува вотът ми като "дребен селски тарикатлък"!
Като гласувам за ПП-ДБ давам гласа си за определен морал, не просто за политика.