Борисов: Подслушвана е цяла информационна система (обновена)

OFFNews 09 февруари 2015 в 15:15 19380 28

Доклад показва притеснителни изводи за операция

Доклади на МВР по операция "Червеи" показват далеч по-притеснителни изводи от предварително изнесените данни в публичното пространство.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков. 

От правителствената пресслужба съобщиха, че вътрешният министър е информирал премиера за "констатирани редица нарушения на Закона за специалните разузнавателни средства, посочени в доклад на Бюрото за контрол над СРС във връзка с разпоредена от министъра проверка в дирекция „Сигурност” на МВР по операция „Червеи”. 

Поради класифицираната информация, която се съдържа в документа, детайли от него не могат да бъдат оповестявани. Според министър-председателя изводите от докладите на МВР са далеч по-притеснителни от предварително изнесените данни в публичното пространство, се казва още в съобщението.

По-късно днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че по случая се работи от дълго време - още преди да бъде оповестено публично съществуването на разработката.

"Разработката „Червеите" е тема на прокуратурата, далеч преди тя да стане такава на членове на парламента или министри и да получи медийното огласяване", каза пред журналисти Цацаров.

По думите му разследването е започнало, когато са констатирали нарушения на закона. Той обясни, че повече подробности по темата няма да огласява: „Прокуратурата работи усилено по тази тема и когато разполагаме с резултати, те ще бъдат представени".

По-късно Борисов уточни, че в рамките на операция "Червеите" е подслушвана цяла информационна система. 

„Много по-тежки са нарушенията относно издаването на самото разрешение за подслушване“, обясни Борисов.

Мога да съобщя, че протестиращи в сегашния вид на разработката, която е правена, не са подслушвани, каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти.

Според него са нарушени сроковете и субектът на подслушванията. Той поясни, че за първи път чува за такъв субект или за такава възможност да се провеждат такива мероприятия за подслушване.

Борисов припомни, че когато е бил главен секретар при министър Георги Петканов е искал от хората си да описват колко време дадения телефон е слушан и какви резултати са получени, като едва тогава, в краен случай е разрешавал „2+4“ или максимум 6 месеца, докато в този случай подслушването е било близо 300 дни.

„Истински се надявам главният прокурор и прокуратурата да бъдат безкомпромисни“, посочи премиерът. От думите му се разбра, че субектът на подслушването е система, а не физическо лице.

"Не става въпрос за следене във Фейсбук, тази операция не касае подобна дейност. Светлозар Лазаров няма нищо общо с това", обясни Борисов.

Премиерът допълни, че прокуратурата работи отдавна по този случай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!