Проф. Тагарев: МиГ-29 не могат да участват в съюзни операции на НАТО

OFFNews 27 март 2022 в 11:42 3811 5

"МиГ-29 биха възпрепятствали нормалното провеждане на операция за контрол на въздушното пространство на НАТО. Аз говоря от години, че ако има война, МиГ-29 ще бъдат приземени, те не могат да участват в съюзни операции", заяви проф. Тодор Тагарев в предаването "Неделя 150" по БНР.

С тези си думи той разкритикува твърдението на президента Румен Радев, че България трябва сама да охранява въздушното си пространство с МиГ-29.

Проф. Тагарев заяви, че за 18 години в НАТО нашите изтребители не са  оперативно съвместими с тези на НАТО и обясни, че те нямат системата "свой-чужд", заради което биха били разглеждани като цели от нашите съюзници. 

Той прогнозира, че въздушното ни пространство вече изцяло се охранява от чужди сили. По думите му има само някои зони  или часове от денонощието, в които участват българските изтребители.

Тодор Тагарев коментира решението на лидерите в НАТО за разполагането на нови четири бойни групи в България, Румъния, Словакия и Унгария:

"Задачата е да се привлекат съюзници в нашата отбрана, да се отработят механизмите на взаимодействие при евентуална агресия срещу нас, тя да се включи в отбраната на страната и най-важното е - да гарантира, че автоматично ще бъде задействан Член 5 и всякакви други усилвания. затова тези батальонни бойни групи досега се изграждаха от страни на съюзници, а не от страната домакин. Сега нарасна рязко потребността и в НАТО беше допуснат вариантът тези батальонни групи да са смесени. Ние приехме този вариант, но отново ние ще участваме с един батальон с 500-600 военнослужещи, а тази батальонна група ще бъде от около 1500. Ние очакваме съществено присъствие на нашите съюзници".

Проф. Тагарев смята, че НАТО е допуснала грешка с решението си да обяви, че няма да налага зона, забранена за полети в Украйна. По думите му това е с цел да не се допусне директно намесване на Алианса във войната, но от друга гледна точка - така НАТО сама е ограничила бъдещите си действия, допълва той.

Той прогнозира и изходът на войната. По думите му все още не е ясно дали Русия изобщо ще поеме контрола в Източна Украйна и дали ще успее да създаде сухопътен коридор от Крим. По думите му още във втората седмица на войната стана ясно, че Путин не успява да изпълни стратегическите си цели.

Проф. Тагарев смята, че за изхода за войната ще е от ключово значение дали Русия ще успее да завладее Мариупол и дали украинците ще успеят да си върнат Херсон. По думите му ако това се случи, то Одеса ще бъде защитена, а с нея и черноморието и по този начин ще бъде блокиран и достъпът до Молдова.

Той коментира и рокадата в последния момент, заради която не той, а Драгомир Заков стана министър на отбраната, заемайки поста след Стефан Янев.

"Имаше много сериозен натиск вътре в управляващата коалиция и някои среди извън парламента, които не бяха доволни от моята номинация и успяха да надделеят."

Той заяви, че ако беше заел поста, то вероятно част от посланията биха били различни, но водената политика би била същата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

4

Propaganda

27.03 2022 в 16:59

Значи завинаги ще се отървем от скапаното съветско оборудване. Това трябваше да се случи още преди 20 г.

3714

2

GB

27.03 2022 в 13:31

Могат да са съвместими, само и единствено, ако са специално преоборудвани и сертифицирани. Вижте стандартите на НАТО.

 
X

Да помогнем на украинските деца!