Проф. Радулов: Службите не си вършат работата, липсва им капацитет

ДАНС е сглобен механично по руски модел, твърди депутатът

OFFNews 10 март 2022 в 09:10 2783 2

Николай Радулов

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Николай Радулов

Службите не са реформирани и са в състояние, в което бяха подготвени през последните 12-13 г. Очевидно е, че трябват промени.

Това категорично мнение изрази депутатът от "Има такъв народ" и член на парламентарните комисии за контрол на службите и по вътрешна сигурност и обществен ред проф. Николай Радулов пред Нова тв.

"Мисля, че премиерът е наясно с това. Преди седмици той самият каза, че „всичко е изгнило”. Не съм наясно доколко всичко е изгнило, но е факт, че службите не си вършат работата”, каза Радулов.

Той даде пример със създадената през 2008 г. ДАНС – според Радулов агенцията е сглобена механично, без особени промени по модела на Службата за вътрешна сигурност на Русия.

"Нашите служби нямат особено доверие на партньорите си. Това, което подават като информация, е от техни източници и става въпрос за общодостъпни или явни източници. Информацията, подавана от службите ни, не е достатъчна, за да се вземат управленски решения в ситуацията, в която се намираме", заяви още депутатът от ИТН. 

И допълни, че "когато нашите служби казваха, че не се очаква война в Украйна, разузнаването на САЩ твърдеше, че конфликтът е неизбежен".

"Обяснявам си това с липса на капацитет. Това не е злонамерено или нарочно. Това е неумение, защото години наред са назначавани удобни хора, а не експерти", категоричен бе Николай Радулов. 

За проблем със службите съобщи и председателят на комисията по сигурност Атанас Атанасов от "Демократична България", според когото разузнаването или е дало подвеждаща информация на Народното събрание за потенциалния риск от война в Украйна, или не разполага с надеждни източници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови