Проф. Овчаров: „Помак“ е опасна формация, Моллов е сепаратист

Елица Мартинова 17 декември 2013 в 11:54 5948 17

Николай Овчаров

Снимка БГНЕС

Николай Овчаров

 

Формацията „ПОМАК“ е опасна за България, а целта на инициатора ѝ Ефрем Моллов е да прокара разделителни линии между българите християни и българите, изповядващи ислям.

Такова предупреждение направи на пресконференция днес археологът професор Николай Овчаров. Повод за брифинга му бе, че вчера от Института „Помак“ на Моллов са дали археолога на прокурор. Причина за недоволството на Моллов са станали изказвания на Овчаров, в които той нарича Ефрем Моллов „българо-мохамеданин“ и „сепаратист“. Професорът е категоричен, че първото обвинение е несъстоятелно. По думите му този спор може да се води от гледна точка на теологичната трактовка, но няма как да бъде обвинение пред Прокуратурата.

„Обидата идва от това, че сунитите твърдят, че следват само словото Божие, а Мохамед е бил неграмотен и думите му са записани от хората около него, затова той настоява името му да не се споменава. Но това не е теологичен спор, а начин, по който българската държава означава тези, които с последователи на пророка Мохамед“, обясни проф. Овчаров.

Археологът обаче застава категорично зад думите си, че Ефрем Моллов е сепаратист. Той даде за пример книгата „Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?“. Овчаров предупреди, че въпросната книга е нещо като Mein Kampf за Хитлер. Според археолога в нея се крие обосновката за политиката, която Моллов смята да развива. По думите на Овчаров книгата представлява „нещо средно между пророчества и компилация от автори на различни книги за исляма“.

„Според тази книга прабългарската нация – прабългарите са основната част на българския народ, а помаците са носители на тази прабългарска идея. В последните интервюта вече се появиха и траки. В нея се говори за великата Булгария, възникнала още по времето на персийския цар Кир и продължила до хан Кубрат. Повратен момент е бил през 9 в., когато се приема Християнството. Според Моллов Булгария изповядвала суфизма, което е форма на исляма. В тази книга се леят хули срещу всичко, свързано с християнизацията на България – Борис и Симеон са предатели, Кирил и Методий са предатели“, каза Овчаров.

Археологът подплати твърденията си с изказвания на Моллов пред различни медии.

„В тези интервюта концепциите се променят. От една страна Моллов създава пунктове за разграничения на българския народ - българите-християни се различават от българите-мохамедани, първите са предатели на българщината, а другите са носители на древните идеи“, посочи Николай Овчаров.

Професорът е категоричен, че Моллов е „анти-българин“ и призова компетентните органи да се самосезират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews