Проф. Христов: Нинова за 5 години редуцира БСП до треторазрядна провинциална партия от миманса

"Правителство ще бъде съставено в условията на забиване на нож в гърба и лицемерни усмивки пред камерата", заяви социологът

Ружа Райчева Последна промяна на 22 ноември 2021 в 14:55 7266 0

Снимка Архив

В рамките на пет години да редуцираш една партия до треторазрядна, провинциална, бутикова партия от миманса е очарователно постижение на Корнелия Нинова и БСП. Ако те не успеят да изградят мост към младите, защото левите движения винаги са младежки по естество - а не пенсионерски, ще ме прощавате, БСП са осъдени на изчезване.

Това заяви социологът проф. Иво Христов, бивш депутат от БСП и член на Инициативния комитет, издигнал Румен Радев за кандидат-президент, в интервю пред БНР.

"В БСП очевидно имаме проблем. Формално той е лидерски - управлението на Нинова, която от близо 1 млн. гласоподаватели, които имахме, когато кандидатствах за народен представител през 2017 г., ги редуцира до 300 000, което е очарователно постижение в рамките на пет години."

Според него обаче е ясно, че за това има и системни причини и те не трябва да се слагат на главата на Нинова:

"Те се изразяват в това, че БСП има фундаментален и сериозен проблем със своята положеност тук и сега в българското настояще и бъдеще. Електоралната им мощ се определяше от медицинския факт, че 1 млн. души се чувстваха свързани емоционално и биографично с миналите 45 години. Чисто физически, за добро или за лошо, тези хора си отиват – електоралната база намалява, а нова не идва."

Проф. Иво Христов заяви, че Румен Радев е спечелил втория тур на президентските избори "със смелост, с честност, с гръбнак, и с почтеност":

"С това, че беше единственият институционален гръбнак на опозиция срещу диктаторския режим на Бойко Борисов – така спечели Радев. Всеки, който се опитва да омаловажи победата му, знае за какво става дума и това няма да го спаси."

Христов се надява, че с приключването на изборите ерата "Борисов" да е изпратена в миналото, защото в противен случай България е осъдена на изчезване:

"Режимът на Борисов стана възможен на базата на фундаментални предпоставки в българското общество, което е заредено с авторитаризъм. Масовият наратив да търсим бащица, който ще решава проблемите ни, ражда чудовища."

По думите му българските избиратели нямат политически разбирания, а се лашкат на базата на това кой какво щял да им предложи:

"Те се държат като посетители в политически супермаркет, затова получават политически полуфабрикати и на другия ден казват "Олеле, излъгаха ме" – за каквото си се трудил, туй си получил."

В бъдещия парламент проф. Христов очаква ГЕРБ и ДПС "да бъдат сложени във фризера":

"Ясно е, че на парламентарните избори имаше един победител - "Продължаваме промяната" - и трима наритани – "Демократична България", БСП и относително "Има такъв народ".

Социологът прогнозира, че е много вероятно да има редовен кабинет с коалиция от четири партии и "взаимен рекет и извиване на ръце" и добави, че ако това не стане, "хората ще ги убият с камъни".

"За БСП и ДБ съставянето на правителство ще бъде въпрос на физическо оцеляване като политически сили. Правителство ще бъде съставено в условията на най-очарователните български качества - забиване на нож в гърба и лицемерни усмивки пред камерата", добави проф. Иво Христов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови