''Проектът за строителството на правителствен комплекс в София Тех Парк трябва да бъде спрян''

Изпълнителният директор на ДКК е с шарка от 2 седмици

OFFNews 20 юли 2021 в 21:01 8602 3

Снимка Стоп кадър: Свободна Европа

Проектът за строителството на правителствен комплекс в ''София Тех Парк'' трябва да бъде спрян. Чакам да ми кажат колко е най-малката щета, която държавата може да плати, за да излезем от този договор и да прекратим цялата тази сага, да вземем терена, да го върнем отчасти обратно на "София Тех Парк" и да търсим комплекси и инвеститори.

Това заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков пред "Свободна Европа". 

Малко преди парламентарните избори на 4 април стана ясно, че "Държавната консолидационна компания" и "София тех парк" са подали искане до Столична община за изготвяне на нов устройствен план.

Петков определи проекта като "поредното безумие". "В средата на ковид кризата да давате някакви милиони, за да строите държавна сграда, която да е 90 000 кв.м., това съм го виждал само на едно място – в Дубай и в арабските страни, където има толкова много пари от петрол, че се чудят какво да ги правят и министерствата са им небостъргачи", каза министърът.

Според него там би трябвало да се случват "иновативни неща":

Не знам как ние решихме българската държава да откупи терен в "София Тех Парк", където би трябвало да се случват иновативни неща. Купува този терен от "София Тех Парк" и вместо да го правим на клъстерни структури, лаборатории, иновативни компании, ние казваме „ще построим сграда за държавни чиновници 90 000 кв.м.

Ресорният министър добави, че се дават огромни средства - 180 милиона, от ДКК към "Монтажи", която сама по себе си няма никаква възможност да строи такива небостъргачи, и тя го преотдава към частна фирма, която "набързо се е структурирала като консорциум, и тръгват да се строят 90 000 кв.м. едва ли не в средата на ковид кризата, когато имаме въпроси дали имаме пари за лекари за първа линия. Абсолютно безумно нещо".

От думите на Петков стана ясно, че поръчката е била без търг за това нещо, а с директно възлагане.

"Аз се видях с частната фирма, не искам да ви казвам името ѝ специално, защото хората поне на първата среща бяха кооперативни. И аз им казах, че този комплекс трябва да го спрем. Това е абсурд да харчим пари за държавни сгради, когато имаме толкова други по-целесъобразни нужди за харчене на пари", обясни министърът и допълни, че авансово са даде 65 млн. лева. 

Икономическият министър изрази надежда, че ще се стигне  до договорка, защото не е започнало строителство по никакъв начин, а единствено има проектиране. "Ако имат някакви разходи по това проектиране, да кажат какви са, да се платят, ако трябва, но останалите огромни суми от милиони да се върнат към държавата", заяви още той.

Петков каза и че Ясен Спасов, изпълнителният директор на ДКК, от две седмици е с шарка.

"Когато почнахме да питаме повече въпроси, се разболя от шарка. Вече втора седмица е с шарка и не може в момента много да говори с нас", обясни министърът на икономиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

3

Човека

21.07 2021 в 01:16

В Пирогов ли му пуснаха клинична за шарката и болничен?

2602

2

Г-н Колев

20.07 2021 в 22:50

На мен ми дават поръчката, аз те избирам за подизпълнител, ти пълниш едно чекмедже с едни пари.
 
X

Да помогнем на украинските деца!