Бързане за строителството на нов правителствен комплекс в края на мандата

OFFNews 19 март 2021 в 20:22 6910 0

Така изглеждаше един от проектите на сър Норман Фостър в конкурса на Сергей Станишев за нов правителствен център.

"Държавната консолидационна компания" и "София тех парк" изненадващо са задвижили обсъждан отдавна проект за изграждането на нов правителствен комплекс край "Цариградско шосе", в близост до кръстовището при "Арена Армеец", съобщи "Сега".

Двете държавни дружества са подали искане до Столична община за изготвяне на нов устройствен план на два имота в местността "Къро". Главният архитект Здравко Здравков е одобрил плана на 9 март и ако заповедта не бъде обжалвана, ще отвори пътя пред самото проектиране и строителство.

Скороста на предвижване на документацията между институциите е впечатляваща. Здравков се е разпоредил да се изработи проекта на нов ПУП на 5 ноември, 2020 г. заповедта е била съобщена на заинтересованите лица от район "Младост" на 18 ноември - в най-тежкия пик на заразата. Проектът е внесен за одобряване на 27 ноември, а на 15 януари е изпратен за ново съобщаване на заинтересованите лица в "Младост", няма постъпили възражения в 14-дневен срок. 

Според одобрения нов устройствен план комплексът ще бъде изграден на територията на два имота с обща площ от 24 811 кв. м. На този терен се предвижда да има комплекс от офис сгради с две високи тела - едното със 75 метра кота корниза, второто - с ограничение до 50 метра. Ще има и надземен гараж с ограничение за кота корниз до 20 метра. Максималната разгъната площ на комплексна може да достигне до 87 500 кв. м. над земята и 25 000 кв. м. подземно строителство. Според заповедта на Здравков, с която е одобрен ПУП-а, новото предназначение на имота е за "правителствен комплекс от сгради за нуждите на държавната администрация" (в действалия до момента ПУП предназначението е за научно-технологичен парк). "Промяната в предназначението е обоснована от възникването на нова държавна нужда за създаване на правителствен комплекс от сгради за държавната администрация", пише още в заповедта на Здравков.

В момента няма никаква яснота какво точно се предвижда да се помещава в новия правителствен комплекс, а според изданието подобен мегакомплекс ще е на стойност от поне 100 млн. евро.

През 2018 г се разбра неофициално, че  се планира изграждането на нов правителствен комплекс. А през септември 2019 година правителството взе странно решение в бъдеще време - да премести министерство на здравеопазването в нов правителствен комплекс, който щял да бъде изграден в срок от 21 месеца. Не беше дадена обаче никаква официална информация къде ще се строи и колко ще струва. 

Идеята за нов правителствен център на 4-ти километър бе на бившият премиер Сергей Станишев, като България проведе амбициозен международен конкурс за новото сити на София през 2009 г. и дори бе откупен проектът на студиото на един от най-известните френски архитекти – Доминик Перо, автор на сградата на Европейския съд в Люксембург и на кулите "Перо" във Виена. Той предвиждаше модернистичен сгради, зелени и водни площи на терен от 600 дк. Френската компания взе 1 млн. евро за работата си.

В конкурса за проекта на новия правителствен център участваха най-големите имена в архитектурата в света - "Фостър и Партнърс", "Заха Хадид Архитекти" и "Масимилиано Фуксас Архитекти", както и две български сдружения (Обединение Г3, Георги Стоилов и "АДАИС Проект"). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови