Продават ли от 'Железопътна инфраструктура' скрап на тройно по-ниска цена?

OFFNews 18 април 2018 в 17:35 5766 1

По време на днешното заседание на парламентарната комисия по транспорт ресорният министър Ивайло Московски отказал да отговори на депутатски въпрос за това дали Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) продават за скрап на цена, която е над три пъти по-ниска от пазарната.

Депутатът от БСП Явор Божанков задал въпрос по темата на днешното изслушване на министъра в комисията. Московски обаче завил, че вече е отговорил писмено на въпрос по темата и препоръчал на депутата да зададе питането си за цената към Софийската стокова борса, през която държавното дружество продава за скрап черни и цветни метали. 

Справка на OFFNews показа, че преди около месец Божанков е попитал Московски какви са мотивите НКЖИ да сключи договор именно със Софийската стокова борса - търсене на най-добра цена, възможно най-голяма конкуренция от купувачи или прозрачност. Депутатът поискал и да му бъдат предоставени всички договори на дружеството със софийската борса, които са били сключени от 1 януари 2015 година до 22 март тази година.

От министерството му отговорили на 28 март тази година, като посочили, че за този период има сключени 10 договора. Московски обяснил, че металите се продават през борса, защото с търгове "не винаги се постигат най-добри финансови резултати". И пояснил - причината за това е, че преди търг има възможност потенциалните купувачи да се разберат по между си да предложат по-ниска цена.

Божанков обясни пред OFFNews, че е направил анализ на получените договори и така се стигнало до днешното питане.

"Договорите показаха, че НКЖИ продава на по-ниски цени. Дадох пример с договора от 2018 година - ако пазарната цена е била около 500 лв, те са продавали на 160 лв на тон. И това не важи за един или два договора, а за всички, които са ми изпратили. И като ги събрах на едно място и обобщих - излязоха около 4 млн. лева загуба", обясни Божанков и подчерта, че за пазарната цена е направил справки с българския пазар и с Лондонската стокова борса.

Днес Московски казал единствено, че няма нищо незаконно и ако има въпроси за цените, на които металите са били подавани, те трябва да бъдат зададени към Софийската стокова борса.

"Интересно е, че на тази стокова борса продават само и единствено държавни предприятия. В частната стокова борса няма нито една частна фирма. Явно те продават скрап по друг механизъм", обясни социалистът и подчерта, че не твърди, че има нещо незаконно, а просто показва проблем. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

18.04 2018 в 21:15

Релсите трябва да могат да ги по-скъпо от скрапа. Най-хубавите измервателни инструменти се правят от стари (11, или повече годишни) релси.