Продължаваме промяната иска паралелни служби и МВР в законопроекта за КПКОНПИ

Разследващи инспектори с оръжие към комисията, тя ще обжалва откази на прокуратурата да образува досъдебно производство, може да използва и СРС

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2022 в 11:12 5323 1

КПКОНПИ

Снимка Архив

Разследващи инспектори, които могат да носят оръжие, но и да бъдат преподаватели в учебни заведения, ще са част от администрацията на Комисията за борба с корупцията(КПК). Тя ще има право да обжалва отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство при разследвано престъпление. В момента нито една институция няма такова право. 

Това предвижда Законопроектът за противодействие на корупцията, внесен в парламента с подписите на всички депутати от "Продължаваме промяната". Текстът разделя КПКОНПИ на две - една комисия поема конфискацията, друга - противодействието на корупцията. 

Законопроектът влиза в НС на фона на скандала между ПП и ИТН около името на вътрешния министър Бойко Рашков, посочен от премиера за бъдещ шеф на КПК. След като Слави Трифонов заяви, че министрите от партията му напускат правителството, Кирил Петков разкри, че ИТН е настоявала да има борд на комисията с представители на всяка от партиите с право на вето. Както и че ИТН са отхвърлили кандидатурата на Рашков за поста.

Днес Тошко Йорданов от ИТН заяви, че "ПП и Кирил Петков искат собствен Гешев". 

Комисията за противодействие на корупцията (КПК) ще има председател, зам.-председател и трима членове, които ще се избират от Народното събрание за мандат от 6 години. За неин председател ще може да бъде назначен само човек с над 10 години юридически стаж, заместникът му ще трябва да има 7 години стаж и висше юридическо или икономическо образование, а останалите членове поне 5 години професионален стаж. 

Основното нововъдедение в законопроекта са разследващите инспектори към КПК. Те ще разследват десетки престъпления като подкуп и търговията с влияние, престъпленията по служба и прането на пари, безстопанственост, неизгодна сделка, трафик на хора със замесени длъжностни лица, някои престъпления, свързани с изборните права, данъчните престъпления и др., а авторите на законопроекта сочат, че представлява Единен каталог на корупционните престъпления, одобрен от председателя на Върховния касационен съд през 2017 г., подчертава Лекс. бг. 

Когато прокурорът откаже да започне разследване за някое от изброените престъпления, той трябва да изпрати постановлението си на комисията, която може да го обжалва пред съда на две инстанции. Окончателното решение ще се взема от състав с трима съдии.

За този списък от престъпления, комисията ще може да обжалва пред съда и постановлението на прокурора, с което той е прекратил наказателното производство. 

Разследващите инспектори могат да искат съдействие, сведения и документи „от държавните и общинските органи, търговците, кредитните институции, от нотариуси и съдебни изпълнители, както и от други физически и юридически лица“. Всички тези изброени са длъжни да предоставят сведенията в срок до един месец от поискването им.

Инспекторите ще имат право да носят служебно оръжие и да го използват „само когато това е абсолютно необходимо при въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие срещу тях“. 

В проекта е записано, че при използване на оръжие разследващите инспектори са длъжни да направят всичко възможно да запазят живота на лицето, срещу което е насочено, и да не застрашават живота и здравето на други лица. Като и да „преустановяват употребата на оръжие незабавно след постигането на законната ѝ цел“. Освен това инспекторите ще могат да извършват и принудително довеждане. 

Служителите на комисията ще могат да образуват досъдебно производство по неотложност.

КПК ще разполага и с оперативни служители, които ще могат да извършват оперативно-издирвателна дейност. В нея се включва внедряване на служите под прикритие, проникване и изследване на помещения, сгради, съоръжения, транспортни средства и др., вземане на обяснения от граждани и др.

Ще могат и да искат използване на специални разузнавателни средства. 

За извършената оперативно-издирвателната дейност се изготвя доклад. И въз основа на него антикорупционната комисия може да реши да предприеме три действия: да започне „оперативно взаимодействие с прокуратурата и разследващите органи“, да започне „проверка за установяване на незаконно придобито имущество, когато е установено несъответствие в размер на не по-малко от 20 000 лв.“ или да прекрати проверката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови