Приеха промените в Изборния кодекс

OFFNews 21 октомври 2016 в 14:17 5834 4

Депутатите приеха промените в Изборния кодекс, предложени от управляващото мнозинство. 

108 народни представители гласуваха "за" поправките, 35 "против", а 18 се въздържаха. Таванът от 35 секции пада за страните от ЕС. В една секция може да има повече от една урна.

Промените предвиждат още квадратчето "Не подкрепям никого" да се брои като действителен глас в президентските и кметските избори, а за парламентарните и тези за общински съвети - не. 

Парламентът отхвърли предложението на независимия народен представител Велизар Енчев, предвиждащо да не се допуска откриване на избирателни секции в чужди държави, където има обявено военно или извънредно положение. Представяйки предложението си, той даде за пример ситуацията в Турция, където извънредното положение е удължено с още 3 месеца. Вторият законопроект на Велизар Енчев предвижда отпадане на задължителното гласуване и премахването на квадратчето „Не подкрепям никого”, което според него е в противоречие на конституционната норма, че гласуването е право, а не задължение. Депутатите отхвърлиха и предложението на парламентарната група на АБВ, което предлагаше промени изискването за брой секции в чужбина от 35 на 55. 
Отхвърлен бе и внесеният от независимия народен представител Лютви Местан законопроект, предвиждащ отпадане на задължителното гласуване и възстановяване на отменените правила за образуване на секции в чужбина. Предвидена бе и възможността предизборната кампания да се води и на друг език, но със задължително осигурен превод на български. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови