Приятелски огън: Миков се кара на Мая Манолова

OFFNews 20 февруари 2014 в 17:40 14355 4

Михаил Миков

Снимка БГНЕС

Днешните дебати по второ четене на новия Изборен кодекс обтегнаха нервите на председателя на парламента Михаил Миков.

През целия ден Миков се опитваше да въдвори ред в пленарна зала, докато опозиция и мнозинство си разменяха нерегламентирани реплики в пленарна зала, без ръководството да им е дало думата.

На няколко пъти председателят на Народното събрание направи забележка на съпартийката си Мая Манолова да не спори от място с изказващите се депутати:

"Г-жо Манолова, нямате функция да се обяснявате с всеки депутат, който идва на трибуната за изказване, и без това го правите в зала", каза Михаил Миков.

В хода на днешното заседание бяха направени няколко редакционни промени в текстовете на новия Изборен кодекс. Най-съществената от тях бе предложение на ДПС, което "Коалиция за България" подкрепиха. От ДПС успяха да прокарат корекция, която на практика да убие преференциалното гласуване. Според изменението на ДПС в случай, че избирателят не отбележи преференция за някой любим кандидат от партийната листа, това се счита за предпочитание за водача, който партията е посочила. Това  практически значи, че гласоподавателите ще могат да разместват кандидатите в листите, но не и да определят водача.

Прокараната промяна предизвика недоволство от страна на ГЕРБ, които възразиха, че в новия Изборен кодекс се правят мимоходом, почти "на коляно", важни промени, които не са редакционни, а "по същество".

Малко след спорния текст червеното острие Мая Манолова, която председателстваше комисиите по изработване на новото изборно законодателство, предложи поредна редакционна промяна. Новата корекция провокира острата реакция на Миков, който се обърна към колежката си с думите:

"Какво е това листче, бе, г-жо Манолова? Ама вие с тези редакционни поправки, не можете ли да ги направите в някакво разумно време, когато не заседава парламентът. Дайте ми това листче и ви моля повече този кърпеж в пленарна зала да не се получава!"

Нервите на председателя бяха опънати допълнително и от факта, че в 17 ч. от ГЕРБ поискаха поименна проверка на кворума. Тя установи, че в залата присъстват 123 депутати - само с двама повече от нужната бройка, за да продължи заседанието. Докато изчиташе имената на представителите, Миков съобщи и нещо любопитно:

"Предишните пъти, когато нямаше кворум, масово се пускаха искания за оправдаване на отсъствия. Ще пусна имената на тези хора в публичното пространство и предупреждавам тези, които днес ще искат оправдаване на отсъствията, че това не е коректно."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!