При санкции срещу Русия България няма да остане ''на студено''

OFFNews 30 януари 2022 в 14:07 3565 2

Снимка БТА/Архив

В случай на санкции срещу Русия, България не е застрашена да остане на "на студено" през зимата, Това заяви по БНР Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков.

От думите ѝ стана ясно, че се работи за диверсификация и получаване на азерски газ. В тази връзка тя посочи, че не е запозната с точните причини за смяната на ръководството на "Булгаргаз". Според нея ново ръководство би помогнало за това да има ефективно намаляване на цената на газа.

В отговор на въпрос как ще реагира България, ако ЕС наложи санкции на Русия, Бориславова съобщи, че са проведени разговори в Брюксел. На тях страната ни е изискала да се вземе предвид колко ще бъде повлияна България от такива санкции и в такъв случай да се даде възможност на държавата ни да има механизъм за солидарност.

Така страната ни ще има право да предприеме определени стъпки, за да защити националния интерес, обясни Бориславова. Тя не влезе в конкретика, но увери, че това е "нов начин на управлението на кризи" и на отстояване на българските позиции.

Правителството трябва да рестартира всички процеси в държавата, то е поставено в ситуацията да се бори със заварени кризи, каза още Бориславова и допълни, че не приема критиките за некомпетентност от опозицията. Необходимо ни е време да покажем видимите резултати и да обърнем процеса на повсеместна деградация, посочи Бориславова. Тя даде пример, че в държавната администрация има насложени проблеми, които да се преборят, за да вървят процесите.

Бориславова посочи напрежението между Русия и Украйна като една от кризите, пред които е изправено правителството.

"Това, което мога да споделя от анализите, е, че Европа по-скоро не се готви за война, но е наясно, че трябва да има ясен и решителен диалог с Русия, в който да се работи за деескалация на напрежението", коментира тя.

Началникът на кабинета потвърди, че няма извънредно струпване на сили на НАТО в България и района. По думите ѝ военните движения, които се забелязват по източния фланг, са част от договореното през 2017 г. "Надявам се, че няма да има извънредна ситуация", посочи още Бориславова. Тя бе категорична, България стои на позициите на Европа, че международното право и териториалният суверенитет трябва да се спазват.

За отношенията с Република Северна Македония (РСМ) Бориславова изрази оптимизъм. Попитана как ще коментира срещата на ОМО "Илинден" с президента Стево Пендаровски, тя каза, че тази среща по никакъв начин не рефлектира върху отношенията между двете държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

30.01 2022 в 18:12

ах игрив простак

11024

1

Комита

30.01 2022 в 16:59

Ако все пак останем, предлагам да топля Ленчето :)))
 
X

Да помогнем на украинските деца!