Президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел

Преди него тя и ръководството на ГЕРБ ще преговарят с БСП, ДПС и ИТН за кабинет

OFFNews 15 май 2023 в 06:00 1328 1

Бойко Борисов наблюдава Мария Габриел.

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Бойко Борисов наблюдава Мария Габриел на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Президентът Румен Радев ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство днес от 15 ч, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Ще го получи номинираната за министър-председател Мария Габриел.

Вчера Габриел обяви, че ще предложи експертно правителство с мандат 1 година на база общи приоритети с парламентарно представени политически сили.

Днес, преди да получи мандата, тя, Бойко Борисов, Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Румен Христов ще се срещнат с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН. Първа е срещата с ръководството на БСП, "с която - по думите на Габриел - имаме най-големи различия, но ми се иска да вярвам, че ще работим за бъдещето на България".

Не са били водени разговори за имена на министри - увери лидерът на БСП Корнелия Нинова и посочи, че би било грешка разговорът да се съсредоточи в имена и запълване на "кутийки".

Началният ѝ час е 9:30, а мястото - зала "Запад" на Народното събрание. Час и половина по-късно започва разговор в същия формат с ДПС, от 12:30 ч - с "Има такъв народ" (ИТН).

Още вчера Габриел предложи на пресконференция в централата на ГЕРБ срещи на всички останали партии и коалиции в НС без "Възраждане". От ИТН също вчера обявиха, че ако получат покана за среща, ще я приемат.

Дали от ПП-ДБ са отказали среща или не са били поканени от ГЕРБ не уточняват в прессъобщението си от снощи, с което известиха медиите за трите срещи. Дали "Възраждане" ще са единствената опозиция на евентуалния кабинет "Габриел", или ПП-ДБ също ще са в тази роля предстои да се изясни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша