Президентът връчва мандат на ПП за ново правителство на 1 юли в 17 ч.

Александра Маркарян 30 юни 2022 в 11:45 3177 1

Румен Радев

Снимка БТА/Минко Чернев

Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме промяната" утре, 1 юли, в 17 ч, съобщи прессекретариатът на държавния глава.

На "Дондуков" 2 ще отиде да го получи Андрей Гюров - председател на парламентарната група на ПП, а дали Кирил Петков ще бъде номинацията на най-голямата по численост парламентарна група предстои да се изясни. Преговорите между ПП и сегашният коалиционен партньор в правителството в оставка - БСП - продължават.

Разривът в отношенията им дойде с новината, че България гони 70 руски дипломати и служители от страната, които са тясно свързани с руските служби и са работили против интересите на България. Те трябва да напуснат страната ни до неделя, 3 юли. Несъгласна с решението, вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова постави ултиматум: БСП ще преговаря за участие в нов кабинет, само ако предложеният от ПП за министър-председател не се казва Кирил Петков.

Без подкрепата на коалиционни партньори ПП няма как да сформират мнозинство в 47-ото Народно събрание. Сега те имат 67 народни представители в 240-членния парламент. Стабилният досегашен партньор в коалицията - "Демократична България" - разполага с 16 народни представители. БСП имат 26, а напусналият правителството бивш коалиционен партньор - ИТН - 19. Отцепилите се от ИТН след разрива с кабинета с формалния мотив "Северна Македония" са 7.

От формациите извън сегашната коалиция - ГЕРБ-СДС, ДПС и Възраждане - първите са представлявани от 59 народни представители, вторите - от 34-има, а най-малката парламентарна група, излъчена от проруската партия "Възраждане" - с 12.

Правителството с премиер Кирил Петков бе свалено с успешен вот на недоверие, поискан от ГЕРБ-СДС. Седмица по-рано опозицията свали от поста председателя на 47-ото НС Никола Минчев (ПП).

Президентът Радев ще връчи мандата утре след завръщането си от срещата на върха на НАТО в Мадрид. Това ще се случи след набързо проведени от него консултации за съставяне на правителство в отсъствието на "Продължаваме промяната" и БСП. Радев не уважи молбата на ПП за отлагане на срещите поради съвпадащото с определените от него ден и час с разглеждането и гласуването в парламента на актуализацията на държавния бюджет. Разривът между него и БСП е очевиден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

30.06 2022 в 12:03

Ако жертват Петков заради претенциите на руското и малко БСП в момент, в който и правителство е съмнително, че ще има то промяната приключва преждевременно. Затова ли се борим за да се съобразяваме с партия с електорат по-малко от ДПС