Quantcast

Президентът: Свобода и справедливост никога не се дават даром. Всяко поколение трябва самò да ги отстои

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите. Днес политиката взема реванш над тази заблуда, заяви Румен Радев в словото си по повод Трети март

OFFNews Последна промяна на 03 март 2019 в 18:36 3782 3

Снимка БНТ

Свобода и справедливост никога не се дават даром, а всяко поколение трябва самò да ги отстои, заяви президентът Румен Радев в словото си по време на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния празник на България Трети март.

Ето и цялото му слово:

Уважаема г-жо председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър-председател,

Ваше Светейшество,

Уважаема г-жо кмет на Столична община,

Уважаеми министри и народни представители,

Уважаеми господин Началник на отбраната,

Уважаеми представители на политическите партии и на религиозните общности,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи сънародници,

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци.

Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме.

Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“.

Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство.

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои.

Вечна памет за героите!

Да живее България!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1245

2

rrr11

03.03 2019 в 23:10

Този път по-добре са подготвили речта на фатмака-безродник. Шефовете на първата му родина, Путин и Гундяев, този път няма да го овикват като миналата година.