Президентът свиква КСНС за ситуацията в Близкия изток

OFFNews 08 януари 2020 в 12:13 1750 0

Румен Радев

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема: „Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток“, съобщиха от "Дондуков" 2. Заседанието ще бъде утре, четвъртък, от 10.00 часа.

По правило в заседанията на КСНС участва премиерът и шефовете на спецслужбите и разузнаването, министри, както и лидерите на парламентарните групи или техни заместници. Решенията на съвета нямат силата на закон

Под "Близкия изток" от президенството имат предвид напрежението възникнало на територията в Ирак заради размяна на ракетни удари между САЩ и Иран. Снощи Иран изстреля ракети по американски бази в Ирак. Според иранската държавна телевизия атаката е в отговор на убийството на генерал Касем Сюлеймани, който загина при американско нападение в Багдад на 3 януари, извършено по заповед на президента Доналд Тръмп.

Американското военно министерство потвърди информациите за ракетен обстрел на Иран по обекти с американски военнослужещи. Нападението е било с балистични ракети и е започнало 30 минути след полунощ в сряда българско време като цели са били базите Ал-Асад и в Ербил в Ирак. Според Пентагона засега информациите са за пострадали иракчани, но не и за американци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови