Президентът свиква КСНС за борбата с корупцията

OFFNews 06 октомври 2017 в 14:16 4817 0

Президентът свиква КСНС за борбата с корупцията

Президентът Румен Радев свиква на 9 октомври заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

Заседанието ще се проведе от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

ГЕРБ и БСП внесоха имат два отделни законопроекта за борба с корупцията. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които комисията за конфискация за имущество и спорната БОРКОР. Социалистите пък предлагат да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между двете партии е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура. Управляващите настояват това да става с акт на правителството, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган. 

В сряда правителството прие проекта на антикорупционния закон, който предстои да бъде разгледан в парламента.

"Крайно време е да имаме ясен, много точно структуриран орган, който да реши въпросите по събиране и анализ на информация, разследване, подготовка на обвинение, такова обвинение, което да издържи в съда. В този орган трябва да влязат служители с компетенцията на ДАНС, с компетенцията на разследващи полицаи, IT специалисти, експерти в областта на финансите, банковото дело", коментира през юни в интервю за националното радио Румен Радев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови