Президентът смени посланичката на България в Исландия

За посланичка в Норвегия и Исландия той назначава Десислава Иванова-Козлева - журналист, дипломат и бивш началник кабинет на Меглена Плугчиева

Александра Маркарян 25 юли 2023 в 07:00 2894 1

Румен Радев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Президентът Румен Радев смени посланика на България в Исландия.

С обнародван днес указ той освобождава Вера Викторова Шатилова-Мицарова като посланичка в Исландия. За посланичка в Норвегия и Исландия е назначена Десислава Венелинова Иванова-Козлева. Тя заминава за Осло, Норвегия.

Иванова-Козлева е родена на 27 октомври 1973 г. във Варна. Магистър е по журналистика от Софийския университет и по международен бизнес и дипломация от Университета на Източна Англия. Владее английски и немски език. Ползва руски.

В началото на кариерата си работи като журналист, отразяващ международни теми. През 1994 г. е стипендиант в Българската редакция на радио Би Би Си в Лондон. След това става международен редактор и водещ в Нова телевизия.

Започва работа в МВнР през 2000 г. Там преминава последователно през всички дипломатически рангове от аташе до пълномощен министър.

Там е заемала следните длъжности:

- директор на аналитичната дирекция в МВнР - „Външнополитическо планиране, информация и координация“ (ВПИК);

- началник на отдел в дирекция ВПИК;

- началник на сектор в дирекция „Европейска интеграция“.

Била е дипломат в посолствата на Република България в Лондон, Берлин, Никозия и в Постоянното представителство на Република България във Виена.

В периода 2016-2021 г. е посланичка на България в Грузия. По това време посолството ни в Тбилиси изпълнява функциите на посолство за контакт на НАТО.

Към март 2023 г. е директор на дирекция "Източна Европа и Централна Азия".

Извън системата на МВнР Десислава Иванова-Козлева е била началник на кабинета на вицепремиера по европейските фондове в периода 2008-2009 г. Тогава управлява правителството на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС) с премиер Сергей Станишев. Вицепремиерът по европейските фондове е Меглена Плугчиева.

Освободената Вера Викторова Шатилова-Мицарова е посланичка на България в Исландия от 2019 г. Тя е магистър по политология и руска филология от СУ. Била е първи секретар, консул и заместник-ръководител на мисията в Генералното консулство на България в Лос Анджелис, САЩ (2012-2016); трети секретар в посолството на България в Москва, Руска федерация, пресаташе (2007-2010); главен специалист и аташе в дирекция „Русия и страни от ОНД” в МВнР, референт за Южен Кавказ (2002-2007).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика