Президентът привиква правителството заради COVID кризата

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2021 в 09:23 2763 0

Румен Радев

Снимка БТА/Атанас Жеков

Румен Радев

Президентът Румен Радев свиква среща с правителството заради разпространението на COVID-19 у нас днес от 12 ч. На нея ще присъства и вицепрезидентът Илиан Йотова.

По-рано тази седмица няколко политически партии поискаха държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност във връзка с разрастващата се епидемия. Днес смъртните случаи надхвърлиха 23 хиляди. Всеки ден се диагностицират хиляди с коронавируса. Болниците са на ръба на капацитета си. В отговор здравният министър Стойчо Кацаров наложи ограничения. Училищата и университетите са затворени, в заведения, фитнес центрове и спортни зали се влиза със зелен сертификат. Ограниченията активираха ваксинацията, но процентът у нас остава твърде нисък - около 20 на сто. Правителството предупреди, че ако ситуацията остане сложна, ще се наложи и локдаун.

Държавният глава признава, че служебният "подлежи на критика" за начина, по който провежда новите мерки. Той призовава да направим всичко възможно да не се стига до пик на заразените, с какъвто се бори съседна Румъния. Критикува и партиите, заети с организиране на протести, с тайна подкрепа и разпалване на такива.

"Всички са изплашени, никой не иска да заеме ясна позиция. Много партии в момента броят гласове – ще вземат или ще губят гласове, ако заемат позиция. Не броят хората, които се заразяват, не броят с колко лекари и медицински сестри разполагаме, не броят колко хора умират", посочи Радев.

По-рано тази седмица и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изразила притесненията си за ситуацията в Румъния и България. Румъния вече поиска лекарства и кислородни апарати по механизма за гражданска защита на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови