Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Президентът предупреди партиите, че може рязко да им свърши времето

OFFNews 27 април 2023 в 15:30 1648 0

Румен Радев

Снимка БГНЕС/архив

Президентът Румен Радев размаха пръст на партиите

Нашите народни избраници трябва да осъзнават ясно, че времевият прозорец, който имат за работа, може да се затвори много бързо, ако не се състави правителство.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти днес. Държавният глава подчерта, че очаква от партиите да продължат диалога помежду си в дух на диалогичност и конструктивност, произвеждайки закони, а не скандали.

„Отговорност на Народното събрание е да търси решения, които трябва да бъдат устойчиви и да извадят България от кризата. Аз съответно съм предоставил това време“, посочи президентът.

Румен Радев добави, че начинът, по който парламентът работи в момента, обрича на риск бюджета, законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и членството на страната ни в Шенген. 

Задачите остават и те трябва да бъдат свършени, напомни държавният глава. На въпрос колко време е готов да даде на 49-ото Народно събрание преди връчването на първия мандат, президентът уточни, че Конституцията не е определила максимални срокове за изпълнение на процедурата, но тя не може да бъде разтягана до безкрай. 

Решенията в парламента предполагат компромиси, но за да има устойчивост на процесите, са необходими и споделени цели, приоритети и принципи, посочи още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews