Президентът няма да наложи вето на спорната гражданска конфискация

OFFNews 02 януари 2019 в 20:55 5775 1

Очакванията президентът Румен Радев да наложи вето на спешно прокараните промени в Закона за конфискацията останаха неоправдани.

Това става ясно от съдържанието на брой 1 на Държавен вестник от 3 януари, в който обновеният Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) ще бъде обнародван. Напомняме, че поправките в него узакониха възможността държавата да конфискува имущество дори след като собственикът е бил оневинен или наказателното производство срещу него е било прекратено. 

Имаше очаквания президентът Радев да наложи вето, тъй като мерките бяха приети от Народното събрание въпреки строгата критика на правната гилдия и обществото към тях. По този начин президентът наложи вето върху спорните промени в Наказателния кодекс, които предвиждат задържане на лица до 48 часа без уведомяване на близките им и на деца до 24 часа без информиране на родителите им. 

Промените в ЗПКОНПИ бяха внесени от ГЕРБ в отговор на тълкувателното решение на Върховния касационен съд, според което прекратяването на наказателно дело е "абсолютна процесуална пречка" за внасяне на иск за конфискация. Председателят на правната комисия и вносител на законопроекта Данаил Кирилов оправда спешните промени като каза, че решението на ВКС би могло да засегне над 300 започнати дела на стойност над 22 млн. лв.

Предложените промени обаче всяха смут както в широката общественост, така и в правните среди. Отворено писмо с подписите на 70 адвоката адресирано до Кирилов бе внесено в Народно събрание. В писмото адвокатите изразиха сериозни притеснения по повод внесените промени. Според тях декларираната за поправките цел не е реалната и ЗПКОНПИ ще се явява "бухалка" срещу неудобните личности. "Избирателното прилагане на закона, както и извършваните проверки по него, които няма да имат срок, говорят за други цели", посочиха те. 

Въпреки че президентът Радев не наложи вето върху поправките, има очаквания магистратите от ВКС да ги обжалват пред Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови