Президентът: Левски определи бъдещата държава като храм. Днес този храм е оплячкосан

OFFNews 19 юли 2019 в 13:33 2577 6

"Васил Левски определи бъдещата държава само с една дума - храм. Днес този храм е оплячкосан", заяви пред паметника на Васил Левски в Карлово държавният глава Румен Радев в словото си по случай отбелязването на 182-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата.

„Демократската република“ е превърната в декор, зад който похитителите безчинстват. За тях е важно те да спечелят, пък ако ще цял народ да загуби. И украсяват своите кабинети с портретите на Левски, и чистят съвестта си с по някой негов цитат“, отбеляза Румен Радев. По думите му живеем привидно свободно, но мнозина са лишени от възможността да живеят достойно. „А има ли свобода без достойнство? Някои вярват, че няма да им се държи сметка за безчинствата. Други, в своето отчаяние не вярват, че с дружни усилия можем да променим съдбата си. Помним, че трябва да имаме равни права, но забравяме, че това важи и за задълженията ни“, подчерта държавният глава.

По думите на президента Апостолът е преобърнал времето, изтръгнал е народа от робската апатия, дал е на историята нов век, а на държавата – предначертание. Той написа с личната си съдба националния ни епос и заживя в паметта на поколенията като Апостола на българската свобода. Той е нашият застъпник пред времето и нашият съдник пред историята, посочи Румен Радев.

Президентът призова да научим децата, че свободата не ще думи, а дела Да запазим жив този плам, за да спечели цял народ, допълни държавният глава. По думите му е важно децата ни да видят родната къща на Васил Левски, където майката на Апостола „още чака своя син“.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на представителни части на Българската армия. На площада беше посрещнато знамето на Карловския революционен комитет.

Румен Радев поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата. Тържествената програма завърши със заря по случай 182-ата годишнина от рождението на Апостола.

Проявите в Карлово, посветени на Васил Левски, се състоят под патронажа на държавния глава Румен Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

19.07 2019 в 16:15

Е писаната от текущата, но западаща империя, не ме интересува съвсем.

6005

5

Богомил

19.07 2019 в 15:44

До Стефан
За коя история ми говориш драги, за тази писана от нашите врагове, бившите чужди империи, възторжено аплодирана от нашите съседи и за последно редактирана от Москва и създала една втора българска държава с името "Северна Македония".Толкова изкуствена държава, колкото изкуствена е цялата ни официална история!За тази история ли ми говориш?За казионната? Тогава ми отговори, защо през 1953-та лично от Москва, Борис Греков, тогавашният корифей на болшевистката история е уволнил директора на института по история към БАН, Всеволод Николаев, иззел е книгата му, а последният е избягал в чужбина? Не е заради порусначеното име на бесарабският българин Николаев, нали! А заради чистата и свята историческа истина, която не трябва да се знае!Няма морал в тази история, драги, тя е политически продукт на враговете ни и трябва да се каже истината, както Левски го е правил и неговият учител Раковски.Трябва да сме българи, а не някакви "фили".

6005

4

Богомил

19.07 2019 в 15:28

Я, колко минуси за има-няма един час. За пръв пъг коментирам тук и не съм предполагал колко много са павликморозовчетата в този сайт?! Което доказва и тезата ми, че комунистите са все още навсякъде. Понякога не искам да съм прав. На болшинството от хората не им се удава много да стигат в дълбочина до корените на проблемите и движещите сили на процесите, когато правят анализите си. По-лесно е да се плъзгаш по повърхността. За другото се иска усилие и безпристрастност, а мнозинството мисли за личния си интерес , а не за Отечеството, както е правил Левски. Трябва да мине време, децата възпитани от комунизма да измрат и един възроден морал да създаде по-свободни хора, които да запълнят храма на българщината.

6005

3

Богомил

19.07 2019 в 15:09

Я,

23293

2

Стефан

19.07 2019 в 14:58

Ти барем историята за средните класове да беше прочел, вместо да дрънкаш патетичцни глупости. Щото, на тая картинка дето я рисуваш, може да повярва някой от Зимбабве или от Анкоридж, но те не са чували думата България, камо ли да знаят нещо за нея.

6005

1

Богомил

19.07 2019 в 14:18

Така е! Но оплячкосването започна с взривяването на храма,
г-н президент. Забравихте ли? После чужди щикове качиха на власт вашите хора, та до днес не можем да се освободим от това наследство.Как да има "храм", щом те разрушиха морала на народа на Левски? От себе си се оплаквате господине! Срам!
Разрушеното от насилствената "народна революция" не се изразява само в техно-икономическото ни изоставане от света заради "пролеттарската диктатура", а главно нравствената криза, като нейно проявление. Учеха ни, че трябва Павлик Морозов да предаде баща си в името на революцията! Сега берем плодовете на този "морал". В свредел ни вкарахте г-н Пилот, а сега други оплячкосаха храма. Кои други, всичко е още в ръцете комунистите, демагогията също? Позор!