Quantcast

Президентът и премиерът в предизборния дебат между Йончева и Габриел

OFFNews Последна промяна на 14 май 2019 в 08:31 8017 3

Снимка Нова тв

Водачите на листите за евровота на БСП Елена Йончева и на ГЕРБ Мария Габриел стартираха предизборния си дебат със спор за обвиненията на социалистите към премиера Бойко Борисов и на ГЕРБ към президента Румен Радев в ЦИК.  

Йончева обясни обвинението към Борисов с това, че той е председател на предизборния щаб на ГЕРБ и коалиция, което е забранено по закон. Законът за администрациите не разрешава да се съвместяват тези длъжности. „Това е безспорно нарушение. Но какво правят ГЕРБ? Когато погазят закона, те вместо да дадат да обяснения, всъщност започват да атакуват противника, в случая - президента Румен Радев. Когато властта се е сляла с организираната престъпност, президентът е длъжен да бъде коректив”, заяви Йончева .

Борисов е лидер на партията. Не си е позволил да отиде на нито едно събитие. Имаме си предизборен щаб. Държавата не може да спре да функционира, докато тече кампания за европейски избори. Премиерът е партиен лидер, докато президентът по Конституция трябва да бъде обединител на нацията и не бива да бъде пристрастен", коментира от своя страна Мария Габриел. Тя бе категорична, че иска да представлява страната ни в ЕП, защото може да допринесе за "силна, сигурна и суверенна Европа". "За нас каузата е България. А аз се отличавам с две качества: дипломация и твърдост", заяви лидерът на листата на ГЕРБ.

"Моята битка вече повече от две години е срещу корупцията и липсата на справедливост. Време е тази битка да се изнесе и в Брюксел. Вече 12 години сме част от ЕС. За тези години в България са налети милиарди, но ние по никакъв начин не се доближаваме до ЕС. В последния доклад на Европейската комисия се казва, че 40% от българите живеят на ръба на бедността и социалното изключване, както и че 2/3 от сигналите за корупция срещу висши политици не се разследват", каза Йончева.

Габриел пък цитира първото изречение от въпросния доклад: "Силната динамика на растежа в България и стабилността на държавните финанси предоставят възможност за преодоляване на оставащите стрруктурни предизвикателства и за повишаване потенциала за растеж". "Това е оценката на ЕК за последния доклад за страната ни", заяви Габриел. Тя цитира и други доклади, последният от които - на Fitch Ratings от края на март 2019 г., в които е записано, че България е в една много добра позиция спрямо други държави и това дава възможност за повече перспективи".

За европейските пари

"Злоупотреби има навсякъде", каза още Габриел и цитира данни от разследвания на ОЛАФ, според които повече нередности били открити в 14 други страни. "У нас не се случва това държавата да се опитва да ги замаже. Затова има ясна процедура - финансовата корекция. Когато има нарушения, се връщат суми. Ключовата дума е прозрачност. Парите се връщат от нарушителите, а не от българските граждани", заяви Габриел.

"С тези европрограми и парите, които се наляха в България, тя трябваше да стане едно по-добро място за живеене. Но 70% от парите за земеделие са изразходвани от под 100 фирми. Вместо да се дават средства на млади фермери, те облагодетелстват определен кръг", заяви Йончева. И допълни, че това е част работата на евродепутатите - да се пренасочат пари към по-млади производители, "за да се върнат и българите от чужбина". В отговор Габриел цитира цифри, показващи колко земеделци са подкрепени със средства от Брюксел.

За националните интереси и границите на Европа

"Ясно сме дефинирали позицията си: нулева толерантност към нелегалната миграция и опростени административни процедури по отношщение на трудовата миграция. Трябва да има висококвалифицирани работници там, където бизнесът казва, че те носят добавена стойност", коментира Мария Габриел.

Йончева пък бе категорична, че със средствата, с които Европа разполага, тя може "да изгради обща отбранителна способност и да осигури сигурността на външните си граници".

"Нереалистично е да лъжем хората, че ще се справим напълно с миграцията. Важното е да имаме обща политика за миграция", коментира Габриел.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1245

3

rrr11

14.05 2019 в 11:21

Рускинята е изпечена популистка и делавераджийка, тази герберска калинка никога не може да я пребори в тв дебат. Ама Баце като си я избрал за водач на листа, сам си е виновен.

5944

2

AnderXale

14.05 2019 в 11:17

Много лошо впечатление ми направи Габриел. През цялото време не спря да прекъсва опонента си и не го оставяше да се изкаже. Иначе била много дипломатична. А злобата, която излъчваше, е направо потресаваща. Неслучайно я мразят дори в собственото й село.

3774

1

ЛАФЪРДИЕВ

14.05 2019 в 09:29

Наляха се пари???? В къщи за тъщи.. 2014 -2020 имаме разрешени 7,5 млрд евро.. На книга..
Но както казва Цвъцко Цецероноф: “ Силното и стабилно управление на правителството на Бойко Борисов осигурява европейски фондове””…
А матряла го допълва - "И сутрешния изгрев на слънцето…"
Пък по отчетите на ГОРАНЧОВОТО МИНИСТЕРСТВО от 2014-та та досега сме „усвоили“ 1,9 милиарда евро.. Но сме внесли 2,1 милиарда евро като вноска..

Наляха се или ИЗТЕКОХА над 200 млн. евро от парите на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ?