Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Президентът: Да отстояваме демократичната държава, която е поставяна на изпитание

OFFNews Последна промяна на 14 юли 2018 в 14:26 1892 0

Повече от всякога, сме призвани да отстояваме демократичната, правова и социална държава, която често е поставяна на изпитание. Убеден съм, че за да постигнем просперитет, трябва заедно да защитаваме справедливостта, да зачитаме правата и свободите на личността, да пазим Конституцията си.

Това казва президентът Румен Радев в поздравителен адрес по случай 27-ата годишнина от приемането на Конституцията на България.

По думите му през годините българският конституционализъм има своите постижения, но и неуспехи, но въпреки това конституционното съзнание у нас е било съхранено.

Ето какво пише в поздравителния адрес на президента:

"Приемете моите поздравления по случай 27-ата годишнина от приемането на Конституцията на Република България.

Тържествено подписаната на 12-и юли 1991 г. Конституция на Република България въплъщава най-високите постижения на модерния конституционализъм - закрилата на основните права и правовата държава, разделението на властите, контрола за конституционност. Достоен е стремежът на създателите ѝ да съчетаят демократичното начало и конституционните традиции от Търновската конституция.

Наложителните „поправки“, произтичащи от непосредственото действие на правото на Европейския съюз, доказаха, че целта да бъдем пълноправна част от модерна Европа преминава през зачитането на националната ни идентичност и гарантирането на върховенството на конституцията.

Погледнато от дистанцията на времето, за скромните си 139 години българският конституционализъм има своите постижения, но и неуспехи. Въпреки това, макар и трудно, конституционното съзнание бе съхранено.

Днес, повече от всякога, сме призвани да отстояваме демократичната, правова и социална държава, която често е поставяна на изпитание. Убеден съм, че за да постигнем просперитет, трябва заедно да защитаваме справедливостта, да зачитаме правата и свободите на личността, да пазим Конституцията си.

Честита годишнина!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови