Президентът: БСП няма да бъде изгонена от 'Позитано' 20

Юлиана Ончева 05 октомври 2021 в 09:57 4155 0

Снимка Архив

БСП няма да бъде изгонена от партийната централа на "Позитано" 20, успокоиха от президентската институция.

Поводът е "поредната дезининформация, а твърденията, че БСП ще бъде изгонена от партийната централа са целенасочена манипулация и част от предизборната кампания", съобщават от прессекретариата на държавния глава. 

В публичното пространство вчера се появи информация, че областният управител на София е изготвил изпълнителен лист за БСП и това може да доведе до принудителното изваждане на партията от сградата. Според публикациите това е направила Живка Такева, докато е изпълнявала длъжността от 19 до 26 май. В момента тя е зам.-областен управител, а изваденият изпълнителен лист е за наем от 2019 г. досега в размер на 280 000 лева с лихвите.  

Законът обаче бе променен през 2019 г., заради поправки при финансирането на партиите. Тогава депутатите приеха партиите да бъдат освободени  от наем на държавните и общински помещения, които ползват. 

Заради неплащане на наем министърът на културата Велислав Минеков пък поиска ГЕРБ да бъдат изгонени от НДК. От партията го обвиниха в лъжа, като подчертаха, че "етажи 16 и 17, предоставени от държавата за Централа на ПП ГЕРБ, не са собственост на Министерството на културата. Мястото е собственост на държавата и е предоставено на ПП ГЕРБ в изпълнение на чл. 31 от Закона за политическите партии, заявиха в своя позиция от ГЕРБ.  

Сега БСП не коментира официално скандала с "Позитано" 20, областният управител на София Митко Михайлов също. Преди дни пък от БСП-София излязоха с остра позиция до премиера Стефан Янев по повод уволненията на заместник областния управител на София Цветелин Софрониев и служители в администрацията, които са членове на партията. 

Няма да толерираме подобно отношение към доказани професионалисти, които в нито един момент от професионалната си кариера не са потъпкали или пристъпили закона и почтеността, и апелираме министър-председателят да преразгледа решението си. В противен случай ще считаме, че служебното правителство на думи декларира, че е водено от професионализма и почтеността, но на практика се оказва невярно", се казва в позицията, подписана от 116 делегати на конференцията на БСП-София. 

Вместо забърканите в скандала партия и областна управа днес точка на казуса със сградата на "Позитано" 20 слагат от президентския пресцентър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews