Президентът: България вече се ползва с доверието на инвеститорите

OFFNews Последна промяна на 23 февруари 2016 в 12:04 2284 5

Политическите ни разговори зададоха нов хоризонт за действие в области като търговията, туризма, енергетиката, земеделието и храните, а Република Кипър е център за много по-широка регионална активност. С тези думи се обърна президентът Росен Плевнелиев към близо 60 представители на бизнеса от България и Кипър в Българската търговско-промишлена палата в София, където заедно с кипърския си колега Никос Анастасиадис откри съвместен Българско-кипърски бизнес форум, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Плевнелиев открои позитивната динамика в двустранната търговия. През 2015 г. спрямо предходната година двете страни бележат над 80 на сто ръст на стокооборота. Българският износ нараства за една година с 90%, а кипърският износ за България – с 47 на сто. Кипър е шестият най-крупен инвеститор в България с инвестиции от около 2.1 млрд. евро. „Сигурен съм, че ще оцените и ще надградите този растеж. Това е много сериозно постижение и приветстваме всяка инвестиция от Република Кипър“, посочи държавният глава. Президентът допълни, че страната ни ускорено модернизира инфраструктурата си и извършва амбициозни реформи в областта на енергетиката, образованието, здравеопазването, администрацията.

По думите на Росен Плевнелиев, България се ползва с доверието на инвеститорите, като преките чуждестранни инвестиции през 2015 г. отбелязват ръст от над 40%, като голяма част от тях са в нови производства и технологии. България също така е сред водещите в областта на аутсорсинга на бизнес процеси, информационните и комуникационните технологии. Българската столица бе обявена за третата в Европа по брой на стартиращи нови компании в Европа. „Искаме кипърският бизнес да открие тази България, която предоставя сред най-добрите условия за правене на бизнес в Европа, на най-ниска цена. България създаде и първия високотехнологичен парк в региона – „София Тех Парк“, допълни президентът и покани кипърския бизнес да се възползва от възможностите.

Президентът Никос Анастасиадис определи като изключително ползотворни разговорите с българските власти и открои европейското измерение като ос на сътрудничеството между България и Кипър. Никос Анастасиадис припомни, че страната е сред най-големите инвеститори в България и окуражи двустранния обмен на информация и на опит в приоритетни области като търговско-икономическото сътрудничество, енергетиката и туризма.

Кипър излезе по-силна от финансовата криза и се възстановява много бързо, посочи още президентът Анастасиадис. Страната преструктурира и рекапитализира банковия си сектор и предприе поредица от структурни реформи, които възобновиха достъпа на страната до международните капиталови пазари значително по-рано от други страни с подобни проблеми, подчерта кипърският президент, като запозна представителите на бизнеса с осъществяваните в страната ключови реформи, включително на пазара на труда и на данъчната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2016 в 20:54

Хахаха, явно пак ще има работа за регионалната перачница на пари.

23.02 2016 в 13:22

Аман от недоразумения...

23.02 2016 в 12:44

В Кипър няма "инвеститори", там има само перачи на крадени данъци - руски и наши.

Руснаците тука не се крият, така че...

23.02 2016 в 12:37

Тогава защо НАМЯЛАВАТ бе капОт?!

23.02 2016 в 12:19

Ползва се *ура ми. Няма как да са много мераклиите, които да искат да им откраднат бизнеса.