Плевнелиев: Не може да има индивидуални решения на миграционната криза

OFFNews 06 февруари 2016 в 16:00 5387 15

Снимка БГНЕС, Архив

Президентът Росен Плевнелиев.

"Европейските държави трябва да бъдат честни с търсещите убежище и да отчитат своите възможности за интеграция на вече приетите в Европейския съюз", заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за бразилския вестник Correio Braziliense.

“Трябва да сме в състояние да ги интегрираме и да се погрижим за всички; да им дадем възможност за образование, дом и перспектива”, подчерта държавният глава.

В ЕС се води интензивен дебат как да се справи с миграционния натиск и през следващите седмици ще бъде представена стратегия по този въпрос, коментира Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта, че ще бъде ограничен броят на хората, които са приемани в Европа и ще бъдат отчетени възможностите на всяка страна за тяхната интеграция. “Ще бъдат разграничени тези, които бягат, за да спасят живота си и тези, които търсят по-добри икономически перспективи и ще бъде засилена охраната на външните граници”, каза държавният глава. Нека се фокусираме върху прекратяването на сирийския конфликт, призова президентът Плевнелиев и отбеляза, че през следващите седмици ще бъдат предприети активни дипломатически усилия в тази насока.

Запитан за влиянието на миграционната криза върху Югоизточна Европа, държавният глава отново подчерта, че единственият начин за решаване на проблема, е чрез следването на общ подход от всички държави-членки на Европейския съюз. “Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение”, категоричен беше Росен Плевнелиев.

"Когато започна бежанската криза, бяхме изненадани и неподготвени. За разлика от много други европейски страни, започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък. Не сме съвършени, но подобряваме работата си и използвайки ограничените ресурси, с които разполагаме, инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това", казва той. Росен Плевнелиев изтъква, че страната ще продължи да бъде част от усилията на международната общност за борба с тероризма и на антитеростичната коалиция срещу Ислямска държава.

На въпрос за опита да бъде наложен контрол върху възможността на европейците да пътуват и работят във Великобритания президентът посочва, че миграционният натиск по външните граници на ЕС не може да се сравнява с правото на свободно придвижване на европейските граждани.

"Много скоро България ще има най-модерното антикорупционно законодателство в Централна и Източна Европа", казва още президентът в коментар на мониторинговия доклад за България, като отбелязва законодателните промени в областта на правосъдието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews