Премиерски заплати в общинските фирми на София

Нели Чолашка 02 март 2012 в 15:47 1813 0

Георги Кадиев, съветник от БСП. Снимка: БГНЕС
Георги Кадиев, съветник от БСП. Снимка: БГНЕС

В общинските фирми в София шефовете продължават да получават солидни заплати, равни на премиерското възнаграждение и дори по-високи, съобщи през профила си във Facebook Георги Кадиев, общински съветник от БСП.

В "Топлофикация-София", която има огромни дългове, месечно възнаграждение през миналата година е било 3629 лв. за ръководството. В "Метрополитен", който отговаря за метрото и за строителството на новите линии на подземната железница, шефовете са получавали по 2870 лв. Толкова са получавали в "Столичен автотранспорт". В "Столичен електротранспорт" са намалили малко заплатите през миналата година спрямо 2010 г., когато взимаха рекордните 4609 лв., но все още са с най-високите заплати. В същото време дружеството има големи дългове към доставчици.  Директорът и бордът на Центъра за градска мобилност (отговаря за градския транспорт и паркирането в града) са взимали близо 3 хил. лв. В скандалната "Софийски имоти", която общината не може да продаде вече пета година заради неясноти на какво е собственик, бордът се е разписвал срещу сумата от 2433 лв. месечно. "Чистота Искър", чиято печалба е доста ниска, откакто не участва в извозването на сметта, възнагражденията на ръководните органи са 2918 лв. С най-скромни възнаграждения са били в "Озеленяване"425 лева, и охранителната "Егида-София" - с 525 лв. И двете дружества са с лоши финансови резултати, като "Озеленяване" е дадено на прокуратурата за поръчки без обществена поръчка и други злоупотреби. В столичния общински съвет (СОС) от години се поставя въпросът за високите заплати в бордовете на общинските фирми.

Преди половин година кметът Йораднака Фандъкова обеща да бъде изготвена нова методика за определяне възнагражденията в тези дружества, която да е по-справедлива. Тя обаче така и не беше гласувана от предишния СОС преди изборите.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!