Премиерите на България и Украйна откриха в Киев площад на името на Димитър Пешев

OFFNews Последна промяна на 27 май 2018 в 12:10 2743 0

Министър-председателите на България и Украйна Бойко Борисов и Володимир Гройсман откриха в Киев площад „Димитър Пешев“ и паметна плоча за делото на българския политик.

На церемонията присъстваха и кметовете на двете столици – Йорданка Фандъкова и Виталий Кличко.

През март - във връзка със 75-годишнината от спасяването на българските евреи и по инициатива на посолството ни в Украйна - Киевската Рада прие решението, с което малък площад в центъра на столицата е кръстен на името на човека, допринесъл в най-голяма степен за спасяването на българските евреи. Паметна плоча ще напомня за заслугите на Димитър Пешев и приноса на българския народ.

България е единствената държава, която е спасила своите евреи - над 50 хиляди. Ние по този начин искаме още веднъж да покажем колко хуманен и силен е българският народ и как в едни много мракобесни времена е успял да защити своите евреи, каза Борисов и благодари на украинския народ, местната власт и на премиера Гройсман за осъществяването на тази инициатива.

Украинският министър-председател подчерта, че направеното от Димитър Пешев трябва да се помни:

„Пред всеки един човек изниква ситуация, в която трябва да реши как да действа. Ние знаем делото на Димитър Пешев и смелостта му да направи такава крачка във времена на тежки изпитания“, каза Володимир Гройсман.

През 1943 г. Димитър Пешев е заместник-председател на Народното събрание. Заедно с още 42 депутати той изпраща протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов срещу готвената депортация. Заплашван е от своите врагове, че ще бъде предаден в ръцете на Гестапо, но не променя позицията си. Изгонен е от парламента, но целта е постигната. На 10 март 1943 г. композициите, подготвени за депортиране на българските евреи, не тръгват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови