Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Премиерът увери кмета на Слатина, че ще има пари за метро до района

OFFNews 14 февруари 2022 в 13:47 2382 1

Министър-председателят Кирил Петков се срещна с кмета на столичния район „Слатина“ Георги Илиев, на която бе обсъдено разширението на метрото. Премиерът бе категоричен, че правителството ще подкрепи развитието на проекта. 

Във фокуса на разговора бе разширението на метрото през „Подуяне“ и „Слатина“. За изграждането на отсечката Шипка - Гео Милев – Слатина - Арена Армеец/Тех парк - Цариградско шосе, в която ще има 6 станции, ще се осигурят средства в размер на 405 милиона лева от Столична община, а остатъкът ще се съфинансира от държавния бюджет, разсрочено за 4 години, увери по време на срещата Петков. Причината тази отсечка да отпадне за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост е, че има риск при минимално забавяне на строителството й по сегашния график, да не бъде завършена до средата на 2026 г. А до този срок трябва да бъдат завършени и разплатени всички средства по Плана.

Освен това политиката на Европейския съюз е насочена към финансиране на проекти за регионална свързаност. 

В Плана се предвижда изграждане на градска железница, както и доставка на междуградски влакове. Според разчетите столичната градска железница ще свързва София с междуградската жп линия до Пловдив. За Пловдив също е предвидено финансиране на градска железница.

По Плана са предвидени средства за доизграждане на линията „Хаджи Димитър“-„Сухата река“ и ж.к. „Левски“, включваща 3 спирки. За целта е осигурено 100% финансиране по линия на Плана за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!