Премиерът съгласен да даде Борбата с корупцията

OFFNews 01 август 2017 в 13:12 8042 1

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е съгласен и дори се е договорил с президента Румен Радев дирекция "Антикорупция" да излезе от ДАНС и да отиде в новия Антикорупционен орган. По този начин борбата с корупцията по високите етажи, с която звеното се бори, вече няма да се ръководи от Министерски съвет и да е под шапката на министър-председателя. 

С Радев се видяхме, разговаряхме и се договорихме, че дирекция "Антикорупция" в ДАНС ще отиде към бъдещия Антикорупционен орган. Ръководителят на цялото звено ще се избира и назначава от парламента, така ще е равно отдалечено", каза премиерът в Пазарджик, където откри нов автомобилен завод.

В събота от Бузлуджа лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска точно това плюс президентът Румен Радев да избере директорът на звеното за борба с корупцията, а Борисов днес не пропусна да й отговори: "Сега тя чула-недочула, коментира", заяви Борисов. Премиерът коментира и изказванията на Нинова от сутринта.

"Чух нещо сутринта, че е говорила, тя на президентски избори не се е явявала и не е спечелила. Малко да бъдат по скромни. Ние на президентски избори не сме се сблъсквали. На парламентарни се явихме и я бихме, имаме с 15 депутати повече", коментира Борисов.

Той коментира и КТБ: "Събориха КТБ в техния мандат. Какви списъци иска Нинова на политици, когато тя беше депутат събориха КТБ. Видяхте стенограмите, очаквайки че има нещо скрито, а се вижда, че най-острият човек там бях аз. Стига двуличие.

След половин час Корнелия Нинова беше отговорила на премиера, но задочно през Фейсбук, като го попита от какво се страхува и да не би да е вътре в списъка на КТБ. Ето какво написа Нинова в поста си към премиера:

"Г-н Борисов, от стенограмата за КТБ става ясно, че без да Ви е грижа за парите на хората, единственото, което искате, са оставки, т.е. гоните само личния си и тяснопартиен интерес. Слуховете говорят различни неща за фалита на КТБ. Единственото официално, институционализирано решение е докладът на Специализираната прокуратура. Там се казва, че има облагодетелствани политици. От какво Ви е страх този списък да се публикува? Да не би да сте вътре? Що се отнася до президентските избори, че не съм се явила - дадох Ви 24 часа да се кандидатирате и веднага се изправям срещу Вас. Да, ама не. Страх лозе пази. Относно независимия орган - на едно мнение сме, че членовете му трябва да се избират от Народно събрание, но различно за директора. Искате да го назначавате Вие. Ние предлагаме президентът да го назначава, за да има взаимен контрол между властите. И най-вече - Бузлуджа е светиня за стотици хиляди българи. Знам кредото Ви - разделяй народа си и го владей. Моето е - обединявай и развивай".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови