Премиерът предложи Тодор Тагарев за министър на отбраната

Ружа Райчева 28 февруари 2022 в 17:21 6750 10

Снимка Gov.bg

Премиерът Кирил Петков предложи Тодор Тагарев да поеме поста на министър на отбраната - на мястото на Стефан Янев. 

Тодор Тагарев беше служебен министър на отбраната през 2013 г. - в кабинета на Марин Райков. През 2016 г. бе назначен за директор на Института по отбрана, но година по-късно е освободен от Стефан Янев, който по онова време е служебен военен министър.

Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия "Н. Е. Жуковски", а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ. В периода септември 2009 - септември 2010 г. е съветник на министъра на отбраната. От 2005 до 2008 г. Тагарев е член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел "Системни анализи и проучвания".

По-рано днес Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев заради реториката му относно конфликта Русия - Украйна. По думите на премиера никой министър в неговото правителство няма право на собствена външна политика, нито може да използва думата „операция“ вместо думата „война“, когато хиляди военнослужещи от едната и от другата страна вече са убити.

Путин е диктатор

По повод войната в Украйна министър-председателят заяви:

„От двете страни виждаме войници на по 18 години, които се стрелят в студа и не знаят защо, защото един диктатор е взел грешни решения. Имам много приятели, които са в момента в Москва, които се чудят какво се случва. Тук не става дума за руския народ. Става дума за диктатор, взел ужасяващи решения.“

Българската позиция за Украйна

"Имаме два славянски народа, единият атакува другия без причина. Ние не можем просто да наведем глава, поговорката „наведена глава сабя не я сече“ не е националният ни интерес", смята премиерът.

Кирил Петков заяви, че е много щастлив, че българското правителство "не се снижи, не утихна и не беше мълчалив партньор".

"Моите възгледи са, че никой оттук нататък не може да казва какво трябва да се прави във връзка с България, никой не може да ни чертае на някаква салфетка, да говори за сфера на влияние. Ние сме независима страна и сами ще решим как ще се определя съдбата на Бъглария. В ЕС сме и се радвам, че имаме пълната свобода да разговаряме с всички европейски страни в този момент", заяви той.

България не е пратила самолети в Украйна

Премиерът е категоричен, че България не е поела ангажимент да прати самолети в Украйна.

„И без това ни лиспват самолети, не може да даваме такива на никого. Това са странни опорки на някакви сайтове. Както знаем, нашият брой самолети е абсолютно недостатъчен и да пази нашето небе в момента, абсурд е да ги даваме в този момент“, коментира той.

Той заяви, че България не е пратила нито войски, нито оръжия в Украйна и ако страната ни ще осигурява военно-логистична подкрепа, то тя ще се осъществява на ниво ЕС или НАТО.

"Организират се вече няколко камиона, пълни с дрехи, одеяла, обувки и т.н., които трябва някак да вкараме в Украйна", каза Кирил Петков.

Противодействия срещу евентуална ядрена заплаха

Министър-председателят заяви, че не може да повярва как през 2022 г. в Европа е възможно да се говори за готовност на ядрени оръжия, както направи руският президент Владимир Путин вчера.

"Ние от българското правителство се надяваме, че няма такъв риск, че това са стратегически сплашвания, но не можем да останем безучастни. Проверихме дали имаме таблетки калиев йодид в нашия резерв. Видяхме, че имат изтекъл срок на годност. Оказа се, че част от сигналната ни система за ядрена опасност не функционира добре. Не искам да вкарвам паника, не вярвам, че това ще се случи, но ние като българско правителство трябва да сме готови - да имаме работеща сигнална система и таблетки за всички български граждани" - каза Петков.

За приема на украински бежанци у нас

Според Кирил Петков зеленият коридор с Украйна е успешен, тъй като 190 човека в автобуси излизат от Киев в момента. "Това са българи, които се надявам в следващите часове да стигнат до границата ни здрави и живи. Много съм благодарен на външния министър Теодора Генчовска и на хората от военно разузнаване", заяви министър-председателят.

Той каза още, че правителството работи по даването на максимално къс срок - от пристигането на украинските бежанци до получаването на работни документи, така че те да могат да се интегрират в България. "Това са хора, които бягат от война, които са квалифицирани и могат да помогнат на българската икономика, ако ги интегрираме бързо и успешно", коментира Кирил Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

10

Те са един и същи човек от Варна брато. Прости са. Пратих един линк в сайта и беше отворен от едно и също ип от тези кретени.

22547

9

dolivo

28.02 2022 в 18:57

Щом така грачат господата тролове отдолу, bgp, Стефан, и banksy, значи Тагарев е човека - по-добра реклама не виждам!

Ха дано!

3714

8

GB

28.02 2022 в 18:50

Завършил ВВВУ.

-3300

7

bgp

28.02 2022 в 18:20

Изстрелване на ядрена ракета към България изобщо не е невъзможно !!!

Днес ви се струва невъзможно ........ но за нормален мозък ....... а .... за луд ....... !!!????

Това има предвид Стефан Янев ......... той е военен , и знае , че при война ........ задръжки няма .........!!!!

Геноцидът на фашистите в лагерите на смъртта ......... е възможен и днес , но с ядрено оръжие !!!

20 хил полски офицери в Катинската гора ....... са разстреляни от руски войски ..... !!!!

Ядрена война е възможна ........ няма какво да я спре , ако диктатора путин реши !!!!

Стана така , че съществуването на човечеството зависи от един единствен болен мозък !!!

путин се оказа ....... Диктатор за цялото човечество в този аспект на зависимост от него , за живота на планетата !!!!

-3300

5

bgp

28.02 2022 в 18:02

Това което се случва с оставката и последствията за правителството , са планиран от Мафията провал !!!!


А целта ...... сеща те ли се .......????


Запазване на ПРЕСТЪПНИКГЕШЕВ !!!!!!

Това което ще наблюдаваме през следващите месеци ще само с тази единствена цел --------- предотвратяване отстраняването на ПРЕСТЪПНИКГЕШЕВ , а от там и ПРОСТАКА борисов и Кликата му !!!!!


Само това е целта ........ главната цел на Мафията ...... за да се върне на власт !!!!


От къде им щукна , на ПП да сменят Стефан Янев , посред война и огромни проблеми ...?????

Стефан Янев ли ви е проблема бе.... глупаци !!!!

Или Мафията !!!!

-3300

3

bgp

28.02 2022 в 17:50

Ако светът разчиташе на глупавите българи и тяхното правителство , от чалга-клиентела и комунисти мир няма да има , ..............добре че ги има белите народи като поляци , чехи , холандци , французи , ........ истински демократични и свободни европейци !!


Мафията подхлъзна Кирил Петков , той вече е в плен на нинова , заложник на интриги сред четирите партии в коалицията !!!!


Това е постановка внесена от Мафията , гербо-комунисти , турци , фашизоиди ...... !!!!!

23293

2

Стефан

28.02 2022 в 17:49

Ъхъ. Докато още понякога носеше пагони, между другите офицери беше известен като "американския шпионин".
Сега вече можем да сме сигурни, че това правителство ще ни вкара в беля(((

-3300

1

bgp

28.02 2022 в 17:33

Поразително глупаво решение , за тагарев !!!!

Махат истински военен офицер и го заменят със самозванец , "разбирач" !

Не махат .... гроздан ,който връща мафиата , не махат видимо неадекватната ганчовска , не махат николов на енергетиката , не махат нинова -- която е про руски настроена и против санкциите !!!!

Освен това , извинявам се , всеки е забелязал -------- ганчовска е не само непредставинелна за външен министър -------- но и извинявам се ...... много грозна !!!

Срамно грозна !!!!!